Go Back
Print

Kruche babeczki

Małe, delikatne i kruche babeczki są wyjątkowe na każdą okazję. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej jak i tej wytrawnej. Foremki do babeczek wraz z przepisem dostałam od swojej mamy i jak sądzę jest to bardzo stary i niezawodny przepis. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać przed pieczeniem, babeczki bez problemu odchodzą od nich. Po upieczeniu zamykam je w szczelnym pudełku. Dzięki temu zawsze pod ręką mam przygotowane babeczki dla niespodziewanych gości.
Prep Time 20 min.,
Cook Time 12 min.,
Total Time 32 min.,
Servings 25
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Ciasto słodkie

    • 500 g mąki
    • 200 g masła
    • 40 g smalcu
    • 60 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto słone

    • 500 g mąki
    • 200 g masła
    • 40 g smalcu
    • 3 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • łyżeczki gałki muszkatołowej

    Instructions

    Przygotowanie

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
    • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.

    Notes

    • babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
    • babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
    • świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym