To jedna z moich ulubionych surówek - banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć przygotować nasze ulubione potrawy z młodej kapusty.
Prep Time 15 min.,min.,
Servings 4
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
1główka młodej kapusty
1duży pęczek koperku
5łyżek jogurtu naturalnego gęstego
2-3łyżki majonezu *
1łyżka soku z cytryny
pieprz biały
sól
Instructions
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo cienko szatkujemy. Do kapusty dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku. Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kapustę łączymy z sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Notes
surówka świetnie pasuje do mięsnych dań obiadowych czy burgerów
może być również smacznym dodatkiem do mięs z grilla