Go Back
Print

Surówka z młodej kapusty

To jedna z moich ulubionych surówek - banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć przygotować nasze ulubione potrawy z młodej kapusty.
Prep Time 15 min.,
Servings 4
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 łyżki majonezu *
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz biały
  • sól

Instructions

Przygotowanie

  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo cienko szatkujemy. Do kapusty dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku. Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kapustę łączymy z sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Notes

  • surówka świetnie pasuje do mięsnych dań obiadowych czy burgerów
  • może być również smacznym dodatkiem do mięs z grilla