Go Back
Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od białej kapusty, jest taka świeża i krucha. Wystarczy dodać do niej świeży koperek, cebulę, trochę uniwersalnych przypraw i gotowe.
Przygotowanie15 min.
Czas całkowity15 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier, sok z cytryny, biały pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy posiekany koperek i nie wielką ilość oliwy. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Uwagi dodatkowe

  • jeśli chcecie przygotować surówkę wcześniej, oliwę dodajecie dopiero tuż przed podaniem na stół