Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od białej kapusty, jest taka świeża i krucha. Wystarczy dodać do niej świeży koperek, cebulę, trochę uniwersalnych przypraw i gotowe.
Przygotowanie15 min.
Czas całkowity15 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier, sok z cytryny, biały pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy posiekany koperek i nie wielką ilość oliwy. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
- jeśli chcecie przygotować surówkę wcześniej, oliwę dodajecie dopiero tuż przed podaniem na stół