Go Back
Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto drożdżowe

    • 500 g mąki pszennej
    • 40 g roztopionego masła
    • 100 g jogurtu naturalnego *
    • 100 ml mleka
    • 4 łyżki drobnego cukru
    • 1 jajko

    Nadzienie

    • 2 szklanki jeżyn
    • 1 łyżka budyniu waniliowego

    Kruszonka

    • 80 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Dodatkowo

    • 1 małe jajko
    • 50 g masła

    Odnośniki

    • * można użyć maślanki

    Przygotowanie

      Zaczyn drożdżowy

      • Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

      Ciasto drożdżowe

      • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Kruszonka

      • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
      • Jeżyny mieszamy z budyniem (proszek). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
      • Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu