Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity1 godz.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert
Zaczyn drożdżowy
- 18 g drożdży świeżych
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
Ciasto drożdżowe
- 450 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 białko
- 3 łyżki maku niebieskiego
Ciasto drożdżowe
Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.Smacznego!
- czas garowania ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu