Go Back
Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków - z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 500 g mąki pszennej
    • 185 ml mleka
    • 60 g miękkiego masła
    • 7 g drożdży suchych
    • 3 duże łyżki cukru
    • 1 duże jajko
    • 1 żółtko

    Kruszonka

    • 85 g mąki pszennej
    • 60 g roztopionego masła
    • 5 łyżek cukru
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo

    • 400 g truskawek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 białko

    Przygotowanie

      Kruszonka

      • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

      Ciasto

      • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
      • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      • Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
      • Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
      • wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu