Go Back
Potrawa ta łączy w sobie kilka zalet: jest bardzo prosta - nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, szybka w przygotowaniu - składa się zaledwie z kilku prostych składników, a przygotowanie jej zajmuje zaledwie 20 minut. Danie jest bardzo pożywne i smaczne. Pieprz cytrynowy subtelnie podkreśla smak ryby i doskonale komponuje się całością. Danie z pewnością sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 450 g makaronu tagliatelle
  • 400 g śmietany 12 %
  • 300 g tuńczyka w oleju
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • sól morska

Dodatkowo

  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z tuńczyka. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy tuńczyka i delikatnie mieszając krótko podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystkie przyprawy. Gotujemy wszystko razem około 2 minut.
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli makaron ugotujemy al'dente. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy dokładnie, aby sos całkowicie pokrył makaron. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.