Go Back
Choć pochodzenie makaronu nie jest do końca znane, jedno jest pewne – mąka zmieszana z wodą cieszy nasze podniebienia już od około czterech tysięcy lat. I wcale jej korzenie nie znajdują się w Italii. Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. W Polsce makarony są bardzo popularne i lubiane. Są głównym składnikiem zup, dań głównych i sałatek. Ja podczas zakupów nie mogę przejść obojętnie obok półki z makaronami. Przeróżne kształty, smaki jak i kolory przyciągają moją uwagę i inspirują mnie. Ostatnio urzekł mnie makaron o zielonym kolorze ze szpinakiem, który świetnie sprawdził się w sałatce.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g makaronu ze szpinakiem
  • 200 g szyki wędzonej
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ pora
  • ½ łyżeczki cukru

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
  • Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.