Go Back
Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lazania. Zamiast makaronowych płatów - plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między warstwami delikatna i śnieżnobiała mozzarella, która świetnie komponuje się z pomidorami. Pyszne i sycące danie w stylu włoskim świetnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie2 godz.
Czas całkowity2 godz. 30 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Sos mięsny

    • 350 g mielonej wołowiny
    • 180 g koncentratu pomidorowego
    • 2 średnie marchewki
    • 60 ml wody
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • ½ pęczka świeżej bazylii
    • 1-2 łyżki przyprawy do pizzy
    • ½ łyżeczki papryki słodkiej
    • pieprz czarny
    • oliwa
    • sól

    Sos beszamelowy

    • 600 ml mleka 3,2%
    • 50 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • gałka muszkatołowa
    • pieprz biały
    • sól

    Dodatkowo

    • 8 dużych ziemniaków
    • 300 g mozzarelli
    • 200 g sera żółtego
    • przyprawa do zapiekanek
    • sól

    Przygotowanie

    • Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.

    Sos mięsny

    • Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony.

    Sos beszamelowy

    • W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
    • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut.
      Buon appetito!