Go Back
Print

Chleb orkiszowy

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 50 min.,
Total Time 1 hour 5 min.,
Servings 24
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 800 g mąki orkiszowej
  • 550 ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mielonych otrąb
  • 4 łyżki siemienia lnianego

Instructions

Przygotowanie

  • Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
  • Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.

Notes

  • czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
  • do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku
  • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu