Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert
Marynata
- 4 filety z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3½ cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ⅓ łyżeczki kozieradki mielonej
- sok z ½ limonki
Sos
- 200 g liści szpinaku
- 350 g siekanych pomidorów z puszki *
- 150 ml kremówki
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
Marynata
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.बॉन एपेतीत !