Go Back
Dziś zapraszam Was na nietypowe danie. Oryginalne i pyszne. Takie w stylu fusion. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być niezwykle zaskakujące. Połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia powstało naprawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g ravioli z ricottą
  • 200 g chorizo Sarta *
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 150 g pomidorków śliwkowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 młode cukinie
  • 300 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • łyżeczki cukru
  • łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży.
  • Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Odnośniki

  • * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło

Uwagi dodatkowe

  • młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych