Go Back
Print

Lamparcia szynka drobiowa z szynkowaru

Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru są wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne.
Prep Time 20 min.,
Cook Time 1 hour 30 min.,
Total Time 1 hour 50 min.,
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 300 g mięsa indyczego mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • ½ łyżeczki żelatyny spożywczej
  • łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Instructions

Przygotowanie

  • Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
  • Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
  • Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 70-75'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso do osiągnięcia temperatury 72'C wewnątrz wsadu.
  • Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notes

  • woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
  • szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni