Go Back
Print

Kurczak po włosku w sosie Marinara

Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Prep Time 30 min.,
Cook Time 35 min.,
Total Time 1 hour 5 min.,
Servings 2
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 80 g mozzarelli
  • pieprz biały
  • sól

Panierka

  • 50 g parmezanu
  • 60 g panko *
  • 1 jajko

Szpinak

  • 130 g sera ricotta
  • 120 g liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Sos Marinara

  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • listki świeżej bazylii

Instructions

Przygotowanie

    Sos Marinara

    • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

    Szpinak

    • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
    • Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
    • Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
      Buon appetito !

    Odnośniki

    • * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych