Go Back
Print

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.
Prep Time 40 min.,
Cook Time 15 min.,
Total Time 55 min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 3 średniej wielkości bataty
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 120 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryczka chili
  • ½ szklanki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 3-4 łyżki przyprawy fajita
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ limonki
  • sól

Dodatkowo

  • świeża kolendra

Instructions

Przygotowanie

  • Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

  • do dania świetnie pasuje guacamole