Go Back
Print

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Przez jednych znienawidzone jako kulinarna zmora kojarząca się z przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym. Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam!
Prep Time 25 min.,
Cook Time 15 min.,
Total Time 40 min.,
Servings 5
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 500 g makaronu łazanki
  • 800 g pieczarek brązowych *
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pieprz czarny
  • olej
  • sól

Instructions

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z kapustą. Całość mieszamy i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego. Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak