Drip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym oraz wspaniałym i lekkim kremem pachnącym wanilią. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami.
Prep Time 2 hourshours
Cook Time 45 min.,min.,
Total Time 2 hourshours45 min.,min.,
Servings 32
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
Biszkopt
7jajek
127gmąki tortowej
45gmąki ziemniaczanej
203gcukru
szczypta soli
Krem czekoladowo - orzechowy
500gserka mascarpone
500mlśmietany kremówki
150gposiekanych orzechów
100ggorzkiej czekolady
100gmlecznej
5łyżek cukru pudru
Nasączenie
200mlniegazowanej wody
2-3łyżeczki cukru
5łyżek soku z cytryny
2łyżki spirytusu *
Krem waniliowy
250mlśmietany kremówki
250gmascarpone
3-4łyżki cukru pudru
1łyżeczka pasty waniliowej
Polewa drip
100ggorzkiej czekolady
100gśmietanki kremówki
Dodatkowo
czekoladowe słodycze
Instructions
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem czekoladowo - orzechowy
Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Nasączenie
Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Krem waniliowy
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.
Przełożenie
Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Polewa drip
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.
Odnośniki
* można pominąć
Notes
biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty