Go Back
Print

Libijska zupa Szorba Adas

Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 30 min.,
Total Time 45 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Instructions

Przygotowanie

  • Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
    Afiyet olsun!!!

Notes

  • ten przepis gościł na moim starym blogu. Można go odnaleźć na innych stronach kulinarnych. Dziś doczekał się nowej oprawy. W przepisie wprowadziłam kilka niewielkich zmian, m.in dodałam koncentrat pomidorowy, który podkreślił smak dania.