Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.
Prep Time 15 min.,min.,
Cook Time 10 min.,min.,
Total Time 25 min.,min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
450gmieszanki warzyw orientalnych*
200gsurimi w kształcie krewetek **
200gfiletów z kurczaka
1-2czerwone papryczki chili
2szalotki
8mini kolb kukurydzy
6cmimbiru
5ząbków czosnku
2łyżki ciemnego sosu sojowego
1łyżka sosu rybnego
½łyżeczki cynamonu
2łyżki soku z limonki
olej sezamowy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
150gmakaronu ryżowego
5łyżek cebulki dymki
3łyżki sezamu
Instructions
Przygotowanie
Surimi grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane surimi, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.