Go Back
Print

Tajski makaron smażony

Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 10 min.,
Total Time 25 min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
  • 200 g surimi w kształcie krewetek **
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 8 mini kolb kukurydzy
  • 6 cm imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • olej sezamowy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 5 łyżek cebulki dymki
  • 3 łyżki sezamu

Instructions

Przygotowanie

  • Surimi grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
  • W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane surimi, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.

ODNOŚNIKI

  • * marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
  • ** można również użyć krewetek