Go Back
Print

Migdałowe ciasteczka

Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach cynamonu i pierników, a w radiu głośno rozbrzmiewa Last Christmas to znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. W tym czasie zawsze przydaje się przepis na świąteczne ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne! W taki mroźny wieczór jak dziś, nie ma nic przyjemniejszego jak po pracowitym dniu, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej herbaty z malinami i schrupać jedno urocze ciasteczko, no może dwa...
Prep Time 15 min.,
Cook Time 20 min.,
Total Time 30 min.,
Servings 30
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Ciastka

    • 250 g zmielonych migdałów
    • 100 g cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią
    • 2 białka jaj klasy L
    • 1 łyżka mąki pszennej

    Polewa

    • 50 g czekolady mlecznej
    • 50 g czekolady gorzkiej
    • 1-2 łyżki śmietany kremówki
    • ½ łyżki masła

    Dodatkowo

    • 70 g płatków migdałowych

    Instructions

    Przygotowanie

      Ciastka

      • Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
      • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.

      Polewa

      • Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.

      Notes

      • ciasteczka nie zaliczają się do tych kruchych. Są bardziej twarde, idealne do kawy czy herbaty