Go Back
Print

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Dziś zapraszam Was na danie, gdzie główną rolę odgrywa niekwestionowany król ryb - łosoś. Danie kilkukrotnie miałam okazję jeść w jednej z restauracji w północnej Irlandii w naszym mieście. Urzekło mnie nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą. Jest dowodem na to, że z kilku prostych i jakże łatwo dostępnych składników można skomponować na prawdę świetne danie. Postanowiłam je odtworzyć i przyznam, że chyba mi się udało. Delikatne mięso łososia świetnie komponuje się z kremowym, lekko czosnkowym sosem. Uzupełnieniem tego dania niezaprzeczalnie będzie kalifornijskie wino Pinot Noir. Warto również zwrócić uwagę na dobór ryby. Niestety łosoś od dłuższego czasu nie ma dobrej renomy. Jedni uważają go za jedną z najzdrowszych ryb, a inni przed nią przestrzegają. Dlatego wybierając łososia warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi. Łososia hodowlanego jak wiadomo lepiej unikać. Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 30 min.,
Total Time 45 min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 3 sztuki filetu z łososia pacyficznego każdy po 120 g
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól morska

Sos

  • 250 ml śmietanki
  • 120 g bekonu *
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 cm zielonej części pora
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej **
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Purée z ziemniaków

  • 500 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka ***
  • pieprz biały
  • sól

Sianko z pora

  • 15 cm zielonej części pora

Instructions

Przygotowanie

    Sianko z pora

    • Pora dzielimy na dwie części tak, aby uzyskać dwa kawałki po około 10 cm. Następnie kroimy wzdłuż na pół i na cienkie paseczki. Tak pokrojonego pora układamy na dużym talerzu i suszymy w mikrofali na najmniejszej mocy urządzenia. Od czasu do czasu pora należy przemieszać. Do suszenia można użyć piekarnika jednak w mikrofali jest o wiele szybciej.

    Purée z ziemniaków

    • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy na małym ogniu. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy kawałki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, tak aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée doprawiamy solą i pieprzem.

    Sos

    • Pora kroimy na większe kawałki wielkości 1cm na 1cm. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę bekon i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przeciśniętny przez praskę czosnek i pora. Podsmażamy przez minutę, mieszając. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania jeśli chcecie zagęścić sos, dodajemy mąkę kukurydzianą.
    • Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską. Grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym 3-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości filetów. Łososia przekładamy na talerz. obok wykładamy purée ziemniaczane. łososia polewamy sosem i dekorujemy chrupiącym siankiem z pora.

    Odnośniki

    • * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu
    • ** opcjonalnie
    • *** do purée używamy mleka, ponieważ mleko wchłania całą skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się one bardziej strawne.