Go Back
W naszej rodzinie miodownik jest tradycyjnym, bożonarodzeniowym wypiekiem. Gości na naszym świątecznym stole od lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Ciasto składa się z kilku kruchych, miodowych blatów, przełożonych masą grysikową. Wzbogacony o chrupiący wierzch orzechowy smakuje na prawdę wyśmienicie. Receptur na miodownik jest wiele - przeważnie różnią się masą i dodatkami. Nam zdecydowanie smakuje ta wersja i pozostajemy jej wierni.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 30 min.
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto miodowe

    • 500 g mąki pszennej
    • 90 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • 5 łyżek miodu płynnego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 jajko

    Krem grysikowy

    • 500 ml mleka
    • 200 g masła
    • 110 g cukru
    • 6 łyżek grysiku pszennego
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Polewa

    • 300 g masy kajmakowej
    • 60 g orzechów włoskich
    • 40 g płatków migdałów

    Przygotowanie

      Ciasto miodowe

      • W rondelku rozpuszczamy masło, cukier puder i miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną do miski, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Zagniatamy jednolite ciasto. Przy pomocy wagi kuchennej dzielimy ciasto na cztery części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki blat o wymiarach 24x24 i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.

      Krem grysikowy

      • W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy grysik i energicznie mieszając podgrzewamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
      • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce budyń grysikowy i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na trzy części i przekładamy blaty, lekko dociskając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia i obciążamy ciasto np. garnkiem. Tak pozostawiamy najlepiej na całą noc.

      Polewa

      • Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy i migdały i chwilę prażymy. Masę kajmakową rozpuszczamy. Wierzch ciasta lekko smarujemy masą kajmakową, posypujemy przygotowaną mieszanką orzechowo - migdałową i dekorujemy pozostałą masą kajmakową.

      Uwagi dodatkowe

      • ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej