Go Back
Print

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.
Prep Time 20 min.,
Cook Time 50 min.,
Total Time 1 hour 10 min.,
Servings 30
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Ciasto

    • 420 g mąki pszennej
    • 25 g drożdży świeżych
    • 130 ml mleka
    • 50 g masła
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli

    Farsz

    • 350 g gotowanego mięsa z kaczki
    • 400 g czerwonej cebuli
    • 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
    • 50 g żurawiny suszonej
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 2-3 łyżki octu balsamicznego
    • 3 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Dodatkowo

    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki czarnego sezamu

    Instructions

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

      Farsz

      • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
      • Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.

      Odnośniki

      • * użyłam wina Cabernet Sauvignon
      • Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu