• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Wędrówki po kuchni
Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
4.75 from 4 votes
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 50 g sera żółtego
  • 10 pomidorków śliwkowych
  • 1 mała cebula
  • ⅓ papryki pomarańczowej
  • ⅓ papryki żółtej
  • ⅓ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do chili con carne

Przygotowanie

  • Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
  • Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Chorizo
  • Ciasto francuskie

Nawigacja wpisu

Laksa z krewetkami i szpinakiem
Pasztet z cukinii

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 116

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
41 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eve Daff
Eve Daff
2 lat temu

Uwielbiam jedno i drugie; ciasto francuskie często gości na moim stole; jest niezwykle plastyczne w obróbce – można do niego różności napakować i zawsze jest smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Aneta Krasińska
Aneta Krasińska
2 lat temu

Trafiłaś w mój gust, bo uwielbiam chiorizo, więc koniecznie muszę spróbować zrobić to cudo. Akurat mam w lodówce, więc lecę przygotować kolację.

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lat temu

5 stars
Pyszne! Bardzo lubię takie przekąski, a ciasto z wolę właśnie w takiej wersji niż na słodko.

0
Odpowiedz
ada
ada
2 lat temu

Nie ma jak ciasto francuskie najsmaczniejsze 😉

0
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
2 lat temu

Świetna propozycja na szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Super!

0
Odpowiedz
Viola z MBJ
Viola z MBJ
2 lat temu

Bardzo fajna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór lub weekendową kolację , pozdrawiam serdecznie 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
2 lat temu

No tak, dzisiaj imieniny mojego chłopa, naszykowałam się przekąsek jak głupia i żałuję, że wcześniej nie zajrzałam po przepis. Pysznie brzmi i wygląda, myślę, że nie może smakować inaczej.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Z pewnością będzie jeszcze nie jedna okazja, aby wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

Uwielbiam robić ciasto francuskie. Ta przekąska, bardzo kaloryczna, ale z konkretnymi smakami na pewno ma swoich wielbicieli.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lat temu

Wyglądają obłędnie. Mam w planie jakieś przekąski na imprezę 6 stycznia, może się skuszę na zrobienie tego przepisu.

0
Odpowiedz
Justyna Borucka
Justyna Borucka
2 lat temu

Ja również bardzo lubię i na słodko, i wytrawnie, i często wykorzystuję. Podoba mi się Twoja propozycja, zrobię w najbliższym czasie, bo na dziś francuskie kieszonki ze szpinakiem i fetą 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu

Ciasto francuskie rewelacyjnie się sprawdza, z każdym wypełnieniem farszowym, zawsze mam je w pogotowiu. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Akurat mam w lodówce ciasto francuskie, więc czuję się zainspirowana! 🙂 Uwielbiam tego typu przekąski

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
2 lat temu

5 stars
O zaraz sobie zrobię, kurczę mam wszystko, a to wydaje się super smak lubię pikantności i takie niecodzienne przekąski, Mniam. Genialny pomysł!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Iwona

Dziękuję i bardzo polecam

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
2 lat temu

5 stars
Chorizo, ciasto francuskie.
No co za uczta.
Przepis genialny, ja lubię takie składniki.
Będzie mi smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
3 lat temu

Ja też lubię ciasto francuskie, daje wiele możliwości! Ciastka z chorizo to super propozycja!

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
3 lat temu

Lubię francuskie ciasto, a takie nowości chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lat temu

Przekąski z ciasta francuskiego są świetne. Mają tylko jedną wadę : szybko znikają.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Akacja

Zgadzam się zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
3 lat temu

Bardzo lubię takie przekąski. I chorizo, chociaż wiem, że nie wszystkim smak odpowiada 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Beata

Tak, nie każdy lubi chorizo 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Ciasto francuskie ma wiele zastosowań na słodko i na słono 😀

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lat temu

Lubię takie szybkie i smaczne przekąski 🙂 przepis muszę wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 lat temu

dzięki! wyglądają ślicznie! nie wiem, czy zrobię Twój farsz 🤩 ale zrobię ten kształt 💚 ze zwykłym farszem pieczarkowym

0
Odpowiedz
Grzegorz
Grzegorz
3 lat temu

4 stars
Wygląda bardzo dobrze 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
4 lat temu

Wytrawne, szybkie w przygotowaniu, akurat na Sylwestra. 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
4 lat temu

Kradnę przepis:) idealna przekąska na zabawę sylwestrową

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
4 lat temu

Kiełbasę bym wyeliminowała bo nie jem mięsa. Nie lubię też gotowego ciasta francuskiego i jedynie domowe mi smakuje. Oczywiście nikt nie przebije mojej babci, która robiła takie ciasto francuskie, że skonać z rozkoszy można było ale ogólnie nie jest to coś za czymś jakoś szczególnie przepadam 🙂

0
Odpowiedz
Paweł
Paweł
4 lat temu

Na sylwestra jak znalazł!

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
5 lat temu

Przepyszne ciasteczka. Chętnie bym je zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Wesellerka
Wesellerka
5 lat temu

Nie jestem fanką chorizo ze względu na zbyt wyrazisty smak, ale ciastka francuskie na słono? Czemu nie!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lat temu

ciasto francuskie jest genialne! najszybszy sposob na wyczarowanie efektownej przekaski

0
Odpowiedz
Biegąc pod wiatr
Biegąc pod wiatr
5 lat temu

Jejku… Jak to smacznie wygląda. Pozycja obowiązkowa na Sylwka 😉

0
Odpowiedz
Misskejtes
Misskejtes
5 lat temu

Super przepis, wypróbuję na sylwestra 😉

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lat temu

Jakos nie moge pojac jak zawijac i nacinac te ciasto 🙁

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
7 lat temu
Reply to  Gosia

Proszę, podpowiedź: http://www.popularne.pl/4-sposoby-ciasteczka/

0
Odpowiedz
Kasia z zamieszana.com
Kasia z zamieszana.com
7 lat temu

Ciasto francuskie to prawdziwe koło ratunkowe, kiedy wpadają goście. A w Twojej wersji musi być super – papryka, chorizo… super! Ostatnio robiłam ze szpinakiem, taż dało radę:)

0
Odpowiedz
Aga
Aga
7 lat temu

To świetny pomysł na szybką przekąskę, zwłaszcza gdy mamy niespodziewanych gości 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lat temu

O rany – ale fantastyczny fusion kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Muszę je upiec Kondiemu – uwielbia chorizo.

0
Odpowiedz
kukułeczki
kukułeczki
7 lat temu

Zgadzam się, ja zawsze mam w zapasie ciasto francuskie, później o wiele szybciej przygotować coś pysznego 🙂
Bardzo pyszna propozycja!

Pozdrawiam serdecznie :*

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz