Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.
Porcje: 10
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g kiełbasy chorizo
- 50 g sera żółtego
- 10 pomidorków śliwkowych
- 1 mała cebula
- ⅓ papryki pomarańczowej
- ⅓ papryki żółtej
- ⅓ papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do chili con carne
Przygotowanie
- Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
- Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam jedno i drugie; ciasto francuskie często gości na moim stole; jest niezwykle plastyczne w obróbce – można do niego różności napakować i zawsze jest smacznie 🙂
Trafiłaś w mój gust, bo uwielbiam chiorizo, więc koniecznie muszę spróbować zrobić to cudo. Akurat mam w lodówce, więc lecę przygotować kolację.
Pyszne! Bardzo lubię takie przekąski, a ciasto z wolę właśnie w takiej wersji niż na słodko.
Nie ma jak ciasto francuskie najsmaczniejsze 😉
Świetna propozycja na szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Super!
Bardzo fajna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór lub weekendową kolację , pozdrawiam serdecznie 🙂
No tak, dzisiaj imieniny mojego chłopa, naszykowałam się przekąsek jak głupia i żałuję, że wcześniej nie zajrzałam po przepis. Pysznie brzmi i wygląda, myślę, że nie może smakować inaczej.
Z pewnością będzie jeszcze nie jedna okazja, aby wypróbować 🙂
Uwielbiam robić ciasto francuskie. Ta przekąska, bardzo kaloryczna, ale z konkretnymi smakami na pewno ma swoich wielbicieli.
Wyglądają obłędnie. Mam w planie jakieś przekąski na imprezę 6 stycznia, może się skuszę na zrobienie tego przepisu.
Ja również bardzo lubię i na słodko, i wytrawnie, i często wykorzystuję. Podoba mi się Twoja propozycja, zrobię w najbliższym czasie, bo na dziś francuskie kieszonki ze szpinakiem i fetą 🙂
Ciasto francuskie rewelacyjnie się sprawdza, z każdym wypełnieniem farszowym, zawsze mam je w pogotowiu. 🙂
Akurat mam w lodówce ciasto francuskie, więc czuję się zainspirowana! 🙂 Uwielbiam tego typu przekąski
O zaraz sobie zrobię, kurczę mam wszystko, a to wydaje się super smak lubię pikantności i takie niecodzienne przekąski, Mniam. Genialny pomysł!
Dziękuję i bardzo polecam
Chorizo, ciasto francuskie.
No co za uczta.
Przepis genialny, ja lubię takie składniki.
Będzie mi smakowało 🙂
Ja też lubię ciasto francuskie, daje wiele możliwości! Ciastka z chorizo to super propozycja!
Lubię francuskie ciasto, a takie nowości chętnie wypróbuję.
Przekąski z ciasta francuskiego są świetne. Mają tylko jedną wadę : szybko znikają.
Zgadzam się zdecydowanie 🙂
Bardzo lubię takie przekąski. I chorizo, chociaż wiem, że nie wszystkim smak odpowiada 🙂
Tak, nie każdy lubi chorizo 🙂
Ciasto francuskie ma wiele zastosowań na słodko i na słono 😀
Lubię takie szybkie i smaczne przekąski 🙂 przepis muszę wypróbować 🙂
dzięki! wyglądają ślicznie! nie wiem, czy zrobię Twój farsz 🤩 ale zrobię ten kształt 💚 ze zwykłym farszem pieczarkowym
Wygląda bardzo dobrze 🙂
Wytrawne, szybkie w przygotowaniu, akurat na Sylwestra. 🙂
Kradnę przepis:) idealna przekąska na zabawę sylwestrową
Kiełbasę bym wyeliminowała bo nie jem mięsa. Nie lubię też gotowego ciasta francuskiego i jedynie domowe mi smakuje. Oczywiście nikt nie przebije mojej babci, która robiła takie ciasto francuskie, że skonać z rozkoszy można było ale ogólnie nie jest to coś za czymś jakoś szczególnie przepadam 🙂
Na sylwestra jak znalazł!
Przepyszne ciasteczka. Chętnie bym je zjadła 🙂
Nie jestem fanką chorizo ze względu na zbyt wyrazisty smak, ale ciastka francuskie na słono? Czemu nie!
ciasto francuskie jest genialne! najszybszy sposob na wyczarowanie efektownej przekaski
Jejku… Jak to smacznie wygląda. Pozycja obowiązkowa na Sylwka 😉
Super przepis, wypróbuję na sylwestra 😉
Jakos nie moge pojac jak zawijac i nacinac te ciasto 🙁
Proszę, podpowiedź: http://www.popularne.pl/4-sposoby-ciasteczka/
Ciasto francuskie to prawdziwe koło ratunkowe, kiedy wpadają goście. A w Twojej wersji musi być super – papryka, chorizo… super! Ostatnio robiłam ze szpinakiem, taż dało radę:)
To świetny pomysł na szybką przekąskę, zwłaszcza gdy mamy niespodziewanych gości 🙂
O rany – ale fantastyczny fusion kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Muszę je upiec Kondiemu – uwielbia chorizo.
Zgadzam się, ja zawsze mam w zapasie ciasto francuskie, później o wiele szybciej przygotować coś pysznego 🙂
Bardzo pyszna propozycja!
Pozdrawiam serdecznie :*