Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie zarówno te wytrawne jak i na słodko. Dziś polecam Wam wersję wytrawną. Mięciutkie, pyszne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia smakują naprawdę wyjątkowo. Idealne na przyjęcie czy rodzinny piknik.
Porcje: 12
Składniki
- 160 g mąki
- 70 ml mleka
- 4 jaja
- 1 mała cukinia
- ½ cebuli
- 3 łyżki świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g twardego sera dojrzewającego
- 1 łyżka sera kremowego blue
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 puszka łososia w sosie własnym *
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
- Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Odnośniki
- * łososia można zastąpić tuńczykiem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kuchnia Lidla
Takich muffinek nie jadłam. Małgosiu skąd Ty masz tyle wspaniałej wiedzy na temat kiedy co i jak powstało. Super!
Sporo czytam, a internet również jest kopalnią wiedzy 🙂
a troć? masz jakiś pomysł na troć?
Pomysłów mam mnóstwo, zależy co się lubi 🙂
Tylko raz robiłam wytrawne muffinki i nie wyszły zbyt dobre, ale może po prostu korzystałam ze złego przepisu 😉 Sprawdzę ten
Warto spróbować 🙂
Wyglądają naprawdę smakowicie i zapewne takie właśnoe są.
Kiedyś bawiłam się w różne wersje muffinów. Może czas do nich wrócić?
łął! to musi być pyszne!
Uwielbiam muffiny wytrawne 😍 cukinia i łosoś,to musi być pyszne 🙂
Muffinki wyglądają przepysznie 🙂 muszę wypróbować ten przepis 😉
Dziękuję, polecam 🙂
Coś dla mnie. Lubię słodycze. Jednak o wiele bardziej lubię takie rzeczy na ostro jak ja to mawiam.
Jutro będę robić zakupy
To z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.
Już się nie mogę doczekać.
Aż się głodna zrobiłam.
Świetnie 🙂 Daj znać jak smakowały 🙂
Próbowałam kilka razy robić takie wytrawne muffiny. Ale, stety-niestety, te w wersjach na słodko przemawiają do mnie o wiele bardziej…;)
Takich mufinek oraz łososia w takim wydaniu to jeszcze nie jadlam
Muffinki uwielbiamy, jednak najczęściej w wersji na słodko. Twoja propozycja jak najbardziej do mnie przemawia. Z przyjemnością wypróbuję przepis. ?
Wow, nie znałam tej historii, uwielbiam takie ciekawostki! Zdarza mi się przygotować wytrawne muffinki, ale zwykle stawiam na kiełbasę i paprykę. Takie małe przekąski są idealne na imprezy, bo nie wymagają talerzyków, sztućców itp 😉
Bardzo lubie takie polaczenia ? Chętnie wprobuje ?
Świetny przepis! Polecam 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
Uwielbiam muffinki. Mega proste, szybkie i pyszne. Wychodzą mięsiste z tego przepisu?
Są wilgotne i delikatne, nie są zbite
Wygląda ok. Trudno je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Bardzo lubię przepisy na wytrawne muffiny 🙂 nie przepadam co prawda za cukinią, ale kocham łososia, więc może się skuszę 😉
Pysznie zrumienione. I te dodatki! Mniam :-).
Wow! Ależ fajny pomysł. Jestem wielką fanka ryb więc na pewno wypróbuję. Muffiny wyglądają rewelacyjnie 🙂
Pozdrawiam ciepło
Karolina z Zielona Karuzela