Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  2 października, 2014

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wędrówki po kuchni
Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie zarówno te wytrawne jak i na słodko. Dziś polecam Wam wersję wytrawną. Mięciutkie, pyszne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia smakują naprawdę wyjątkowo. Idealne na przyjęcie czy rodzinny piknik.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 160 g mąki
  • 70 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka sera kremowego blue
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 puszka łososia w sosie własnym *

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
  • Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Odnośniki

  • * łososia można zastąpić tuńczykiem

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Kuchnia Lidla

4.5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Łosoś

Nawigacja wpisu

Sałatka makaronowa z brokułem
Sernik z musem jeżynowym

Podobne wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
4 lata temu

Takich muffinek nie jadłam. Małgosiu skąd Ty masz tyle wspaniałej wiedzy na temat kiedy co i jak powstało. Super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Sporo czytam, a internet również jest kopalnią wiedzy 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
4 lata temu

a troć? masz jakiś pomysł na troć?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

Pomysłów mam mnóstwo, zależy co się lubi 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Tylko raz robiłam wytrawne muffinki i nie wyszły zbyt dobre, ale może po prostu korzystałam ze złego przepisu 😉 Sprawdzę ten

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Łędina
Łędina
4 lata temu

Wyglądają naprawdę smakowicie i zapewne takie właśnoe są.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
4 lata temu

Kiedyś bawiłam się w różne wersje muffinów. Może czas do nich wrócić?

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
4 lata temu

łął! to musi być pyszne!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Uwielbiam muffiny wytrawne 😍 cukinia i łosoś,to musi być pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Kwadrans dla Ciebie
Kwadrans dla Ciebie
6 lata temu

Muffinki wyglądają przepysznie 🙂 muszę wypróbować ten przepis 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kwadrans dla Ciebie

Dziękuję, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina p
Ewelina p
6 lata temu

Coś dla mnie. Lubię słodycze. Jednak o wiele bardziej lubię takie rzeczy na ostro jak ja to mawiam.
Jutro będę robić zakupy
To z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.
Już się nie mogę doczekać.
Aż się głodna zrobiłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ewelina p

Świetnie 🙂 Daj znać jak smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
6 lata temu

Próbowałam kilka razy robić takie wytrawne muffiny. Ale, stety-niestety, te w wersjach na słodko przemawiają do mnie o wiele bardziej…;)

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Takich mufinek oraz łososia w takim wydaniu to jeszcze nie jadlam

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 lata temu

Muffinki uwielbiamy, jednak najczęściej w wersji na słodko. Twoja propozycja jak najbardziej do mnie przemawia. Z przyjemnością wypróbuję przepis. ?

0
Odpowiedz
Nihil Novi
Nihil Novi
7 lata temu

Wow, nie znałam tej historii, uwielbiam takie ciekawostki! Zdarza mi się przygotować wytrawne muffinki, ale zwykle stawiam na kiełbasę i paprykę. Takie małe przekąski są idealne na imprezy, bo nie wymagają talerzyków, sztućców itp 😉

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
7 lata temu

Bardzo lubie takie polaczenia ? Chętnie wprobuje ?

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 lata temu

Świetny przepis! Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Wyglądają smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Uwielbiam muffinki. Mega proste, szybkie i pyszne. Wychodzą mięsiste z tego przepisu?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Są wilgotne i delikatne, nie są zbite

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
8 lata temu

Wygląda ok. Trudno je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
8 lata temu

Bardzo lubię przepisy na wytrawne muffiny 🙂 nie przepadam co prawda za cukinią, ale kocham łososia, więc może się skuszę 😉

0
Odpowiedz
Evi
Evi
8 lata temu

Pysznie zrumienione. I te dodatki! Mniam :-).

0
Odpowiedz
Zielona Karuzela
Zielona Karuzela
8 lata temu

Wow! Ależ fajny pomysł. Jestem wielką fanka ryb więc na pewno wypróbuję. Muffiny wyglądają rewelacyjnie 🙂

Pozdrawiam ciepło
Karolina z Zielona Karuzela

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz