Barszcz biały jest jedną z tradycyjnych staropolskich potraw, nieodłącznym elementem Wielkanocy. Jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na zakwasie. Barszcz czy żur? - oczywiście ile smakoszy, tyle opinii. Zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na barszcz biały, przygotowany na wysiewkach. Wysiewki to produkt powstały z mielenia zboża w młynie - jest to pierwsza skórka z ziarna żyta. Niestety w dzisiejszych czasach są trudno dostępne. Można je jeszcze dostać w młynach lub na nie których targowiskach.
Porcje: 6
Składniki
- 150 g wysiewek żytnich
- 1½ litra wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 skórka z chleba żytniego razowego
Przygotowanie
- Do glinianego garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy obrane ząbki czosnku i skóry lub piętki od chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni.
- Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć
- zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
- czas kiszenia zakwasu zależy od temperatury w pomieszczeniu
- zakwas w garnku musi mieć dostęp powietrza, więc nie należy go szczelnie zamykać
http://WWW.XMC.PL
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Dziękuję i zapraszam 🙂