• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  6 maja, 2020

Zakwas żytni

Wędrówki po kuchni
Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe zwierzątko, które od czasu do czasu trzeba dokarmić, trzymać w cieple i dbać o niego. Wtedy odwdzięczy nam się wspaniałym, pachnącym i świeżym pieczywem, którego smak i zapach przebije wszystkie pozytywne doznania, jakie daje nam spożywanie nawet najwspanialszych bagietek i kajzerek ze sklepowej półki.
Przygotowanie5 min.
Drukuj
4.86 from 7 votes
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 g przegotowanej wody

Przygotowanie

  • Dzień 1
    Do wyparzonego i suchego słoika wsypujemy mąkę i dodajemy przegotowaną, letnią wodę. Woda powinna mieć temperaturę około 35-40'C. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Optymalna temperatura fermentacji to 25 – 30°C. W niższej proces ten będzie zachodził znacznie wolniej. Warto wtedy postawić słoik z zakwasem w pobliżu grzejnika, w okolicy kuchenki lub wewnątrz piekarnika z zapaloną żarówką. Świetny sposobem jest również ustawienie słoika na dekoderze lub włączonym komputerze.
  • Dzień 2
    Pora na pierwsze dokarmienie. Ze słoika odejmujemy połowę zakwasu. DO pozostałego zakwasu w słoiku dodajemy mąkę i wodę w takich samych proporcjach. Całość dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  • Dzień 3
    Pora na kolejne dokarmianie. Postępujemy dokładnie w ten sam sposób co wczoraj. Odejmujemy połowę zakwasu, dodajemy mąkę i wodę, trzymając się proporcji i odstawiamy zakwas na kolejne 24 godziny w ciepłe miejsce.
  • Dzień 4 -7
    Przez kolejne cztery dni należy codziennie dokarmiać zakwas tymi samymi proporcjami wody i mąki, za każdym razem odejmując połowę zakwasu. Po 7 dniach zakwas jest dojrzały, pracuje prawidłowo i można już z powodzeniem zacząć piec chleb. Początkowo chleby mogą jeszcze nie wyjść takie, jakich oczekujemy. Pamiętajmy, że nasz zakwas jest bardzo młody. Pierwsze chleby warto wspomóc odrobiną drożdży. Z każdym kolejnym dokarmianiem zakwas będzie silniejszy.
    Po każdym użyciu zakwasu należy pamiętać, aby w słoiku pozostawić trochę zakwasu i dokarmić go!

Porady

    Jak dokarmiać zakwas?

    • Zakwas należy wyjąć z lodówki i pozostawić go w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aby złapał temperaturę pokojową. Czasem, gdy trzymamy zakwas w lodówce, na wierzchu może pojawić się przyschnięta warstwa zakwasu. Nie ma się czym martwić, dopóki nie ma pleśni, wszystko jest dobrze. Przyschniętą warstwę należy usunąć. Zakwas dokarmiamy mąką i wodą zawsze w tych samych proporcjach 1:1:1. Dokarmiony zakwas pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin, do momentu, aż się uaktywni.

    Kiedy zakwas jest aktywny?

    • Zakwas jest aktywny, kiedy podwoi swoją objętość i pojawią się w nim widoczne pęcherzyki gazu. Jego aktywność można kontrolować na dwa sposoby. Pierwszym sposobem jest gumka recepturka. Po dokarmieniu, na słoik zakładamy gumkę, zaznaczając nią poziom zakwasu w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas gotowy jest do użycia w momencie, gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość ponad gumkę.
    • Drugim sposobem, który lubię najbardziej, jest lateksowa rękawiczka. Po dokarmieniu zakwasu na słoik zakładamy rękawiczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy rękawiczka napełni się powietrzem (będzie napompowana jak balon) nasz zakwas gotowy jest do użycia.

    Jak przechowywać zakwas?

    • Zakwas na chleb jest jak wino – im starszy, tym lepszy, dlatego warto o niego dbać. Jeśli planujecie piec chleb codziennie, najlepiej pozostawić go w ciepłym miejscu w kuchni i dokarmiać co 24 godziny przed każdym pieczeniem. Jeśli nie zamierzacie piec chleba codziennie, zakwas można uśpić i przechowywać w lodówce. Musi on mieć jednak stały dostęp powietrza, więc nie należy szczelnie go zakręcać. Najlepiej przykryć kawałkiem gazy i nałożyć na słoik gumkę recepturkę. Uśpiony zakwas bez dokarmiania można przechowywać w lodówce przez 7-10 dni. Jeśli nie zamierzamy piec chleba, należy go dokarmiać co 7-10 dni i przechowywać dalej w lodówce. Warto po kilku dokarmieniach zmienić słoik na czysty.
    • Zakwas można również zasuszyć i przechowywać go latami. Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy cienką warstwę aktywnego zakwasu i suszymy w temperaturze pokojowej. Nie należy robić tego w piekarniku! Wysuszony zakwas kruszymy i przekładamy do wyparzonego i suchego słoiczka. Szczelnie zakręcamy i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Aby aktywować zasuszony zakwas, należy porcję zakwasu połączyć z taką samą ilością przegotowanej, ciepłej wody i odstawić. Gdy zakwas się rozpuści w wodzie, należy kilkukrotnie go dokarmić w proporcjach 1:1:1 (zakwas, mąka, woda).

    Odświeżanie przegłodzonego lub osłabionego zakwasu

    • Jeśli zakwas po dokarmieniu słabo rośnie, widać jedynie pojedyncze pęcherzyki gazu i pachnie jak ocet, oznacza to, że coś jest z nim nie tak. Prawdopodobnie jest za rzadko karmiony lub ma za ciepło, albo za zimno. Aby nasz zakwas wrócił do formy, należy systematycznie go dokarmiać i zadbać o prawidłową temperaturę.
    • Problem może być także po stronie mąki. Warto wtedy również zmienić mąkę. Nie chodzi o typ mąki, a o zmianę producenta. Mąka, mące nie równa i każda ma inny przemiał. Pamiętajcie, że zakwas warto prowadzić na dobrej jakościowo mące.

    Zalety pieczenia na zakwasie

    • pieczywo na zakwasie jest lekkostrawne. Ułatwia trawienie, nie powoduje wzdęć i nie wywołuje zgagi
      - zakwas ułatwia dostęp do makro i mikroelementów zboża
      - korzystnie wpływa na równowagę cukru we krwi
      - ułatwia trawienie glutenu
      - zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa
      - przedłuża trwałość pieczywa i poprawia strukturę chleba

    Uwagi dodatkowe

    - z zakwasu żytniego można przygotować nie tylko chleb żytni. Świetnie nadaje się do pszennego pieczywa, ciasta na pizzę czy drożdżowego, a nawet zakwasu na żurek
    - zakwasu, który odejmujecie ze słoika nie trzeba wyrzucać! Możecie go podarować komuś lub wykorzystać go do zrobienia krakersów itp.
    - jeśli na zakwasie pojawi się pleśń – wyrzuć go

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Pieczywo

    Zobacz wpisy

    Nalewka z czosnku niedźwiedziego
    Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    1 miesiąc temu

    Dziękuję kochana za przepis na zakwas. W całym moim lenistwie nigdy go sama nie robiłam :*

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 miesiąc temu
    Reply to  Pieprzyć z Fantazją

    No to masz okazję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    1 miesiąc temu

    Zaraz idę wyparzyć słoik bo akurat trafiła mi się mąka typ 2000 i warto spróbować. Mam jeszcze pytanie techniczne, troszkę niemądre ale wolę rozwiać swoje wątpliwości: dokarmianie zakwasu w tych samych ilościach oznacza np. 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę letniej wody, tak?
    Pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 miesiąc temu
    Reply to  Sylwia

    Nie ma nie mądrych pytań 🙂 Stosunek mąki do wody musi być taki sam. W przepisie podałam mąkę jak i wodę w gramach., bowiem łyżka mąki nie równa jest łyżce wody 🙂 Jak nabierzesz wprawy to z pewnością będziesz robiła na oko, patrząc na konsystencję zakwasu 🙂 Powodzenia i w razie czego śmiało pytaj 🙂

    1
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    1 miesiąc temu
    Reply to  Wędrówki po kuchni

    Dziękuję. Moja mąka okazała się pełnoziarnissta a nie żytnia (akurat taka była w lokalnym, polskim sklepie. Mieszkam w Holandii) i coś nie chce współpracować. Spróbuję jeszcze raz.
    Pozdrawiam serdecznie 🌺

    0
    Odpowiedz
    tradycyjne-przepisy.pl
    tradycyjne-przepisy.pl
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Najlepiej smakuje taki chlebek. Uwagi na temat zakwasu cenne i bardzo przydatne. Pozdrawiam 🙂

    Last edited 6 miesięcy temu by tradycyjne-przepisy.pl
    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    8 miesięcy temu

    5 stars
    Zakwas to ja zrobię. Słoik mam 🙂
    Tylko jak upiec ten chleb, a z tego co czytam, bardzo by mi służył.
    Praktycznie nie jadam chleba ze sklepu, co wywołuje zdziwienie, no bo najłatwiej kupić w sklepie, jeszcze pokrojony i posmarowany masełkiem.
    Poproszę moja Mamę, a przepis będzie Twój!
    Pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

    Na blogu ma przepis na chleb żytni na zakwasie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    8 miesięcy temu

    Bardzo ciekawy i merytoryczny wpis. Niesty nie będę mogła z niego skorzystać, z racji alergia na zboża do wypieków stosuje tylko określone mąki, a zakwas z nich jest praktycznie nie możliwy 😭

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    8 miesięcy temu

    5 stars
    Rzadko pieczemy własny chleb, a na zakwasie to już w ogóle.

    0
    Odpowiedz
    Odrudej
    Odrudej
    8 miesięcy temu

    Trafione w punkt, tego szukałam od dłuższego czasu!

    0
    Odpowiedz
    Annna
    Annna
    8 miesięcy temu

    Przekonałeś mnie do tego przepisu. Spróbuję!

    0
    Odpowiedz
    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    8 miesięcy temu

    Muszę też w końcu skusić się i zrobić własny zakwas.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    8 miesięcy temu
    Reply to  Słodko Słodka

    To nic trudnego, a jednak dodaje własnoręcznie przygotowanemu chlebowi dodatkowy smaczek. 😉

    0
    Odpowiedz
    Mariusz
    Mariusz
    8 miesięcy temu

    4 stars
    Jak zawsze świetny, dobrze przygotowany przepis.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    8 miesięcy temu

    Nie ma to jak własne zwierzątko 😀 i to tak łatwe w utrzymaniu.

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    8 miesięcy temu

    Zawsze robię wypieki pieczywa na drożdżach, muszę się w końcu przemóc i przygotować taki zakwas.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  MangoMania

    Polecam. Raz przygotujesz i masz zawsze pod ręką 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    8 miesięcy temu

    Ja sama w kuchni tylko sprzątam, ale podrzucę pomysł bratowej – ona lubi piec 😉

    0
    Odpowiedz
    Aleksander
    Aleksander
    8 miesięcy temu

    Czasochłonna zabawa, ale na pewno przynosząca sporo satysfakcji. Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    8 miesięcy temu

    Moja mama aktualnie non stop robi i piecze przepyszne chleby,

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    8 miesięcy temu

    U mnie właśnie skończyły się zapasy mąki żytniej, jeszcze nigdy jej tak dużo nie poszło, jak podczas kwarantanny, domowe chlebki niemal codziennie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    8 miesięcy temu

    Kocham ten czas, który potrzebny jest do przygotowania prawdziwego chleba.

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    8 miesięcy temu

    5 stars
    Czasochłonne i wymagające ale na pewno odwdzięczy się aromatem i cudownym smakiem.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    8 miesięcy temu
    Reply to  Marysia K

    Aromat pieczonego chleba tak pięknie roznosi się po domu. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    8 miesięcy temu

    Od jutra za tydzień takie cudo będę miała w swojej kuchni

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Ania

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    8 miesięcy temu

    Często w okresie zimowym robię taki zakwas i piekę.

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    8 miesięcy temu

    5 stars
    dla mnie zakwasy to jedna wielka tajemnica, wiem, ze się ich używa i są dobre, ale sama nigdy nie stosowałam.

    0
    Odpowiedz
    Ewa Smaś
    Ewa Smaś
    8 miesięcy temu

    Ile rzeczy trzeba dookoła tego zrobić :O

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    8 miesięcy temu

    Wykorzystam, chociaż nietypowo, bom teoretycznie na diecie keto. 😉 Coś się zmajstruje z zakwasu i mąki migdałowej. Pytanie co do pleśni, zawsze mam problem z oceną takich rzeczy – czy jest to coś, co widać wyraźnie, jeśli zakwas jest zepsuty? Np. niektóre sery pleśnieją w taki sposób, że często przekonuję się o tym dopiero po spróbowaniu :/

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Kasia

    Pleśń raczej w łatwy sposób odróżnisz od zaschniętej warstwy 🙂

    0
    Odpowiedz
    AgaMan
    AgaMan
    8 miesięcy temu

    Podkradam przepis, bo bez dobrego zakwasu nie ma dobrego chleba 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  AgaMan

    Dokładnie tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Idealna
    Idealna
    8 miesięcy temu

    Uwielbiam ostatnio piec chlebki 🙂 Może skorzystam z tego zakwasu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata
    Małgorzata
    8 miesięcy temu

    5 stars
    Super dziękuję, bardzo przydatny dla mnie wpis.

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    36
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply