Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia polska, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  30 kwietnia, 2015

Zalewajka świętokrzyska

Wędrówki po kuchni
Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur *
  • 3 litry wody około
  • 8-10 sztuk ziemniaków
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 6 g suszonych grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • szczypta cukru
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

Odnośniki

  • * najlepiej użyć domowego zakwasu na żur

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 10 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Zupa ze słodkiej kapusty
Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aga
Aga
3 miesiące temu

5 stars
Najlepsza zupa, prosta, szybka i pyszna. No i można robić jak nam smak podpowiada

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Aga

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Natalia Róża Świat Tomskiego
Natalia Róża Świat Tomskiego
4 lata temu

Chętnie bym zjadła, a z przepisu też skorzystam, bo zawsze mam problem z ugotowaniem dobrego żurku 😀

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Moja Bbacia gotowała czasami i bardzo ją lubiłam. Tylko ja znam zalewajkę łódzką, która chyba została wpisana na listę regionalnych przepisów.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Proste zupy są najlepsze, zalewajka kojarzy mi się przede wszystkim z „Jak rozpętałem II wojnę światową”.

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

A widzisz, co kraj, to obyczaj, bo moja przyjaciółka z Kalisza jada zalewajkę tylko z boczkiem, ziemniakami i kiełbasą. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

Tak, każda strona Polski ma swoją zalewajkę 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

Nawet w tym samym mieście wychowani z męzem, mamy inne przyzwyczajenia co do obowiązkowych składników zalewajki. 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Matko, jak dawno nie jadłam, ostrego smaka mi narobiłaś <3

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

uwielbiam zalewajkę <3 chociaż mój tata robi ją inaczej

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

A czm to się różni od żurku? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Sposobem przygotowanie no i sama nazwa już mówi o tym sposobie 🙂

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
6 lata temu

Proste zupy są najlepsze 🙂 a takie zupy z „niczego” kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy mama nie miała czasu, a musiała szybko zrobić obiad ;D

0
Odpowiedz
Magda M. blog
Magda M. blog
6 lata temu

Słyszałam o niej wiele, ale nigdy nie miałam okazji jej spróbować.

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
6 lata temu

Nie jadłam, chiałabym bardzo sama zrobić, czytając składniki z Twojego przepisu ślinka leci już po brodzie, a zaglądając w Twój talerz, podjełam decyzje, jutro idę na zakupy i gotuję zalewajkę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Ciemińska

Świetnie, życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Raczyła mnie tym ciocia na wsi. Jedli to na śniadanie, okropne? wspomnienie.

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu
Odpowiedź do  Holly

Ale tradycja wygrywa, innym smakuje?

0
Odpowiedz
Donna
Donna
6 lata temu

Chętnie bym zjadła taką zupę, ale bez suszonych grzybów, nie lubię ich 😀

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu

Dobra zupka na zimowy czas 😉

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
6 lata temu

Napewno ja zrobię ?

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Kocham zalewajkę! Po prostu mogłabym jeść codziennie, na zmianę z barszczem z uszkami! 😀

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
6 lata temu

Smak dzieciństwa, moja mama robi taką zalewajkę dosyć często 😉

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Miałam rację, że przepis apetycznie się zapowiada:)

0
Odpowiedz
ola
ola
6 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie, choć pierwszy raz słyszę o takiej nazwie…mocno przypomniana składem tradycyjny żurek, który uwielbiam^^

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
7 lata temu

Czym się różni smakowo zalewajka od wzbogaconego żurku? Nie znam tej zupy, bardzo jestem ciekawa 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lata temu

Nie znałam tej zupy. Myślę, że mój mąż byłby nią oczarowany. ;)))

0
Odpowiedz
xdag
xdag
7 lata temu

…nie znam przepisu na zalewjkę swiętokrzyską ale to co widzę powyżej to typowy żurek tyle, że gotowany na ziemniakach, nie ukrywam często robię podobnie tylko ziemniaki gotuję z białą kiełbasą (potem wkrojoną do zupy)… prawdziwa zalewajka dla mnie przynajmniej wygląda ciut inaczej… podobnie ale…dobrej jakości kremowe ziemniaki w kostkę, listek, ziele (podobnie jak wyżej) bez włoszczyzny (żadnej marchwi, pietruszki – to ma byc prosta zupa), sporo susoznych grzybów, jak już miękkie dodac żur i wcześniej podsmażoną wędzoną słoninę (nie boczek – słonina jest delikatniejsza) i podsmażona , mocno aż do lekkiej goryczki pokrojona w kostkę cebula, sporo majeranku (osobiście doaję… Dowiedz się więcej »

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  xdag

To dość stary przepis, pochodzący z książki z 1935 roku, więc jak najbardziej prawdziwy 😉

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

Brzmi apetycznie, na pewno spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
7 lata temu

O zalewać usłyszałam pierwszy raz, jak przyjechałam do Łodzi. Tutaj wygląda inaczej, ale też każda gospodyni ma swoją recepturę. Twoja wygląda super i chętnie spróbuję, tylko bez grzybów ze względu na dzieci. Myślisz że będzie ok?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Ewelina

Myślę, że tak 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
7 lata temu

Mój mąż i jego rodzina pochodzi właśnie z województwa świętokrzyskiego i to jego ulubiona zupa. Wielkanoc bez niej nie może się obejść.

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
8 lata temu

Wygląda fantastycznie. Trudno je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz