Zabieram Was w stronę słonecznej Grecji, która przyciąga nie tylko magicznymi krajobrazami, ale zachwyca wspaniałą, środziemnomorską kuchnią! Osobiście kocham oryginalne, greckie smaki - jednocześnie jednak jestem wielką miłośniczką kuchni fusion. Często bawię się smakami, łączę różne kultury w jednym daniu, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną wariację. I dzisiejszy przepis taki właśnie jest. Przepyszna zakąska popularna w całej Grecji w nie co innej odsłonie. Mówię Wam, wyszło RE-WE-LA-CYJNIE! To nie jest feta, jaką znacie! Poddana obróbce cieplnej przestaje być twardym, kruszącym się serem. Staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana. Maślane ciasto skąpane w miodzie cudownie równoważy słoność sera. Słodka, a zarazem słona przekąska. Lekko chrupiąca, a jednocześnie kremowa i delikatna. Grecka delicja na talerzu!
Porcje: 6
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego *
- 200 g sera feta
- 1 jajko S
- 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych **
Przygotowanie
- Schłodzone ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, aby przez chwilę nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu, unikniemy pękania ciasta podczas rozwijania. W tym czasie ser feta kroimy w pasy szerokości około 1 cm, zaczynając od krótszego boku kostki fety.
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Delikatnie owijamy każdy kawałek fety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 20-25 min.
- Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Smarujemy miodem i posypujemy orzechami.Smacznego! Καλή όρεξη!
Odnośniki
- * można zastąpić ciastem filo** można zastąpić sezamem
Uwagi dodatkowe
- w Grecji ten rodzaj przekąski często podawany jest do uozo, czyli anyżowej wódki o zawartości 48% alkoholu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Chyba nigdy nie probowalam zapiekanej fety, dziekuje za przepis 🙂
Z całego serca polecam 🙂
Mięciutka idealnie zbilansowana feta w cieście francuskim to coś co na pewno zasmakuje wielu osobom
Z pewnością 🙂
Bardzo lubię fetę . Zapiekana też ma wyjątkowy smak.
O tak! Smakuje fantastycznie
Dawno nie wykorzystałam ciasta francuskiego, a jest naprawdę super.
Feta to genialny ser. Świetny na słodko i na wytrawnie.
Dokładnie tak
Muszę przyznać, że brzmi wspaniale! Chętnie wypróbuję ten przepis.
I powiem, że wypróbowałam i nawet z moim talentem kulinarny wyszła świetna!
Bardzo lubię ciasto francuskie, takiego połączenia nie jadłam. Jednak chyba nie dla mnie nie przepadam za miodem i fetą w jednym 😉
Rozumiem, ale warto tego połączenia spróbować mimo wszystko 🙂
Bardzo zaskoczyłaś mnie swoją dokładnością podając rozmiar jaja w przepisie.
Też nigdy się z tym nie spotkałam.
Dziękuje bardzo za przepis
A proszę 🙂
Słodka propozycja w stylu greckim. Na pewno mnie by ucieszyła.
No muszę przyznać, że to dla mnie ciekawe, smakowe zaskoczenie! lecę po składniki i będe robić
Wspaniale. Daj znać jak smakuje 🙂
Super połączenie, w ogóle takie nieodkryte jak feta i miód, to czasami pyszne złoto…
Mnie też bardzo się podoba!