Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Fusion, Kuchnia grecka, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki wytrawne  /  5 lutego, 2024

Zapiekana feta w cieście francuskim z miodem

Wędrówki po kuchni
Zabieram Was w stronę słonecznej Grecji, która przyciąga nie tylko magicznymi krajobrazami, ale zachwyca wspaniałą, środziemnomorską kuchnią! Osobiście kocham oryginalne, greckie smaki - jednocześnie jednak jestem wielką miłośniczką kuchni fusion. Często bawię się smakami, łączę różne kultury w jednym daniu, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną wariację. I dzisiejszy przepis taki właśnie jest. Przepyszna zakąska popularna w całej Grecji w nie co innej odsłonie. Mówię Wam, wyszło RE-WE-LA-CYJNIE! To nie jest feta, jaką znacie! Poddana obróbce cieplnej przestaje być twardym, kruszącym się serem. Staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana. Maślane ciasto skąpane w miodzie cudownie równoważy słoność sera. Słodka, a zarazem słona przekąska. Lekko chrupiąca, a jednocześnie kremowa i delikatna. Grecka delicja na talerzu!
Przygotowanie10 min., min.
25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego *
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko S
  • 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych **

Przygotowanie

  • Schłodzone ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, aby przez chwilę nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu, unikniemy pękania ciasta podczas rozwijania. W tym czasie ser feta kroimy w pasy szerokości około 1 cm, zaczynając od krótszego boku kostki fety.
  • Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Delikatnie owijamy każdy kawałek fety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 20-25 min.
  • Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Smarujemy miodem i posypujemy orzechami.
    Smacznego! Καλή όρεξη!

Odnośniki

  • * można zastąpić ciastem filo
    ** można zastąpić sezamem

Uwagi dodatkowe

  • w Grecji ten rodzaj przekąski często podawany jest do uozo, czyli anyżowej wódki o zawartości 48% alkoholu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

4 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie

Nawigacja wpisu

Nalewka pomarańczowa z kawą
Nasi Goreng – smażony indonezyjski ryż z warzywami

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  12 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
1 rok temu

Chyba nigdy nie probowalam zapiekanej fety, dziekuje za przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Ania

Z całego serca polecam 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Mięciutka idealnie zbilansowana feta w cieście francuskim to coś co na pewno zasmakuje wielu osobom

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Z pewnością 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Bardzo lubię fetę . Zapiekana też ma wyjątkowy smak.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

O tak! Smakuje fantastycznie

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
Dawno nie wykorzystałam ciasta francuskiego, a jest naprawdę super.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
24 dni temu
Odpowiedź do  Pojedztam

To może się skusisz na tą pyszną przystawkę?

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Feta to genialny ser. Świetny na słodko i na wytrawnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Dokładnie tak

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Muszę przyznać, że brzmi wspaniale! Chętnie wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

I powiem, że wypróbowałam i nawet z moim talentem kulinarny wyszła świetna!

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
1 rok temu

Bardzo lubię ciasto francuskie, takiego połączenia nie jadłam. Jednak chyba nie dla mnie nie przepadam za miodem i fetą w jednym 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

Rozumiem, ale warto tego połączenia spróbować mimo wszystko 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Bardzo zaskoczyłaś mnie swoją dokładnością podając rozmiar jaja w przepisie.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Też nigdy się z tym nie spotkałam.

0
Odpowiedz
Bigger
Bigger
1 rok temu

Dziękuje bardzo za przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Bigger

A proszę 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Słodka propozycja w stylu greckim. Na pewno mnie by ucieszyła.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
24 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Słodko-słona 🙂

0
Odpowiedz
Marcin Wolski
Marcin Wolski
1 rok temu

No muszę przyznać, że to dla mnie ciekawe, smakowe zaskoczenie! lecę po składniki i będe robić

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Marcin Wolski

Wspaniale. Daj znać jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Rilling
Rilling
1 rok temu

Super połączenie, w ogóle takie nieodkryte jak feta i miód, to czasami pyszne złoto…

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Rilling

Mnie też bardzo się podoba!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz