• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Fusion, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Zapiekanki  /  24 lipca, 2015

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Wędrówki po kuchni
Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • sól

Farsz mięsny

  • 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 40 g pistacji
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mielonych otrąb *
  • pieprz czarny
  • sól

Beszamel

  • 600 ml mleka 3 2%
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki sera żółtego

Przygotowanie

    Cukinia

    • Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

    Beszamel

    • W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
    • Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

    Farsz mięsny

    • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przecier pomidorowy, posiekane pistacje, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pozostałe przyprawy.
    • Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
    • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
      Buon appetito !

    Odnośniki

    • * można zastąpić bułką tartą

    Uwagi dodatkowe

     
     

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Toskańską zapiekankę z cukinią 

    Adapted from Kuchnia Lidla

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Cukinia
    • Kuchnia fusion
    • Kuchnia włoska
    • Mięso mielone
    • Zapiekanki

    Zobacz wpisy

    Sałatka królewska
    Paella z chorizo i kurczakiem

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    18 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Myslipotarganej
    Myslipotarganej
    1 rok temu

    Mrrrr, ale pychota! Rodzina mnie znienawidzi, że znów im zapiekankę wymyślam…..

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    1 rok temu

    Bardzo ciekawy ten przepis. Tak bardzo to danie wygląda apetycznie, że zgłodniałam.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Edi i Marco Voyager

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    BlondeKitsune
    BlondeKitsune
    1 rok temu

    Bardzo lubię cukinię, więc chętnie spróbuję, bo w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    1 rok temu

    Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Przepis zanotowałam, więc niebawem go wykorzystam 🙂

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Kwadrans dla Ciebie

    Świetnie, mam nadzieję że będzie smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    MamPrzepis.pl
    MamPrzepis.pl
    1 rok temu

    Z przyjemnością wypróbuje przepis razem z córką 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia | Wysmakowane
    Kasia | Wysmakowane
    2 lat temu

    Wow! Prezentuje się rewelacyjnie. Super patent by zaskoczyć i zachwycić gości! Dzięki!

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    2 lat temu

    Przepyszne danie <3

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina Izabela Pycio
    Bookendorfina Izabela Pycio
    2 lat temu

    Takiej wariacji smakowej jeszcze nie przygotowywałam, bardzo ciekawy pomysł, chętnie go wypróbuję. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    2 lat temu

    O jak to fantastycznie wyglada. Gdyby nie miało w składzie mleka i pochodnych to już bym jutro na obiad robiła.

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    2 lat temu

    Nigdy nie umiałam porządnie wypchać cannelloni farszem, zawsze coś było nie tak… Cukinia to idealne rozwiązanie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    2 lat temu

    Już kilka przepisów wypróbowałam od Ciebie i były rewelacyjne. Nie zawaham się i tym razem. Tym bardziej, że uwielbiamy cukinie <3

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    2 lat temu
    Reply to  Sylwia Wośkowiak-Kierepka

    Cieszę się i życzę smacznego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Leszczyńska Weronika
    Leszczyńska Weronika
    2 lat temu

    A właśnie szukałam fajnego przepisu. Jutro zrobię na obiad 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    2 lat temu

    Jak to pysznie wygląda aż mi ślinka pociekła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    2 lat temu

    Z przyjemnością przetestuje ten przepis 🙂 Lubię cukinię 🙂

    0
    Odpowiedz
    IZA
    IZA
    3 lat temu

    Wygląda pysznie! Zapisuję sobie ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    18
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply