Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.
Porcje: 8
Składniki
- 2 duże cukinie
- sól
Farsz mięsny
- 600 g mięsa wieprzowego mielonego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 40 g pistacji
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych otrąb *
- pieprz czarny
- sól
Beszamel
- 600 ml mleka 3 2%
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- świeżo otarta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2-3 łyżki sera żółtego
Przygotowanie
Cukinia
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Beszamel
- W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz mięsny
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przecier pomidorowy, posiekane pistacje, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pozostałe przyprawy.
- Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.Buon appetito !
Odnośniki
- * można zastąpić bułką tartą
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kuchnia Lidla
Mrrrr, ale pychota! Rodzina mnie znienawidzi, że znów im zapiekankę wymyślam…..
Bardzo ciekawy ten przepis. Tak bardzo to danie wygląda apetycznie, że zgłodniałam.
Dziękuję
Bardzo lubię cukinię, więc chętnie spróbuję, bo w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam 🙂
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Przepis zanotowałam, więc niebawem go wykorzystam 🙂
Świetnie, mam nadzieję że będzie smakowało 🙂
Z przyjemnością wypróbuje przepis razem z córką 🙂
Wow! Prezentuje się rewelacyjnie. Super patent by zaskoczyć i zachwycić gości! Dzięki!
Przepyszne danie <3
Takiej wariacji smakowej jeszcze nie przygotowywałam, bardzo ciekawy pomysł, chętnie go wypróbuję. 🙂
O jak to fantastycznie wyglada. Gdyby nie miało w składzie mleka i pochodnych to już bym jutro na obiad robiła.
Nigdy nie umiałam porządnie wypchać cannelloni farszem, zawsze coś było nie tak… Cukinia to idealne rozwiązanie! 🙂
Już kilka przepisów wypróbowałam od Ciebie i były rewelacyjne. Nie zawaham się i tym razem. Tym bardziej, że uwielbiamy cukinie <3
Cieszę się i życzę smacznego 🙂
A właśnie szukałam fajnego przepisu. Jutro zrobię na obiad 🙂
Jak to pysznie wygląda aż mi ślinka pociekła 🙂
Z przyjemnością przetestuje ten przepis 🙂 Lubię cukinię 🙂
Wygląda pysznie! Zapisuję sobie ten przepis 🙂