Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Fusion, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zapiekanki  /  24 lipca, 2015

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Wędrówki po kuchni
Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • sól

Farsz mięsny

  • 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 40 g pistacji
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mielonych otrąb *
  • pieprz czarny
  • sól

Beszamel

  • 600 ml mleka 3 2%
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki sera żółtego

Przygotowanie

    Cukinia

    • Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

    Beszamel

    • W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
    • Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

    Farsz mięsny

    • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przecier pomidorowy, posiekane pistacje, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pozostałe przyprawy.
    • Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
    • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
      Buon appetito !

    Odnośniki

    • * można zastąpić bułką tartą

    Uwagi dodatkowe

     
     

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Kuchnia Lidla

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Cukinia
    • Kuchnia fusion
    • Kuchnia włoska
    • Mięso mielone
    • Zapiekanki

    Nawigacja wpisu

    Sałatka królewska
    Paella z chorizo i kurczakiem

    Podobne wpisy

    Spaghetti alla Puttanesca
    Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

    Spaghetti alla Puttanesca

    Sałatka cukiniowa z kurkumą
    Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

    Sałatka cukiniowa z kurkumą

    Sos z cukinii i papryki na zimę
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Sos z cukinii i papryki na zimę

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    18 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Myslipotarganej
    Myslipotarganej
    6 lata temu

    Mrrrr, ale pychota! Rodzina mnie znienawidzi, że znów im zapiekankę wymyślam…..

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    6 lata temu

    Bardzo ciekawy ten przepis. Tak bardzo to danie wygląda apetycznie, że zgłodniałam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Edi i Marco Voyager

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    BlondeKitsune
    BlondeKitsune
    6 lata temu

    Bardzo lubię cukinię, więc chętnie spróbuję, bo w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    6 lata temu

    Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Przepis zanotowałam, więc niebawem go wykorzystam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kwadrans dla Ciebie

    Świetnie, mam nadzieję że będzie smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    MamPrzepis.pl
    MamPrzepis.pl
    6 lata temu

    Z przyjemnością wypróbuje przepis razem z córką 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia | Wysmakowane
    Kasia | Wysmakowane
    7 lata temu

    Wow! Prezentuje się rewelacyjnie. Super patent by zaskoczyć i zachwycić gości! Dzięki!

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Przepyszne danie <3

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina Izabela Pycio
    Bookendorfina Izabela Pycio
    7 lata temu

    Takiej wariacji smakowej jeszcze nie przygotowywałam, bardzo ciekawy pomysł, chętnie go wypróbuję. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    7 lata temu

    O jak to fantastycznie wyglada. Gdyby nie miało w składzie mleka i pochodnych to już bym jutro na obiad robiła.

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    7 lata temu

    Nigdy nie umiałam porządnie wypchać cannelloni farszem, zawsze coś było nie tak… Cukinia to idealne rozwiązanie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    7 lata temu

    Już kilka przepisów wypróbowałam od Ciebie i były rewelacyjne. Nie zawaham się i tym razem. Tym bardziej, że uwielbiamy cukinie <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Sylwia Wośkowiak-Kierepka

    Cieszę się i życzę smacznego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Leszczyńska Weronika
    Leszczyńska Weronika
    7 lata temu

    A właśnie szukałam fajnego przepisu. Jutro zrobię na obiad 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Jak to pysznie wygląda aż mi ślinka pociekła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    7 lata temu

    Z przyjemnością przetestuje ten przepis 🙂 Lubię cukinię 🙂

    0
    Odpowiedz
    IZA
    IZA
    8 lata temu

    Wygląda pysznie! Zapisuję sobie ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    18
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz