Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Europejska, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina, Zapiekanki  /  7 stycznia, 2024

Zapiekane gnocchi z sosem bolognese

Wędrówki po kuchni
Gnocchi - mają taką wdzięczną i uroczą nazwę, nieprawdaż? Osobiście uwielbiam te mięciutkie kluseczki pochodzące prosto spod ciepłego słońca Italii. Od czasu do czasu przygotowuję je w domu, jednak gdy brakuje mi czasu, sięgam po gotowe gnocchi. Są świetnym półproduktem, który znacznie skraca drogę do pełnego żołądka. Kluseczki podałam z fantastycznym sosem bolognese na bazie mielonej wołowiny i pomidorów. Obficie posypałam kremową mozzarellą i zapiekłam. O jakie to jest dobreee! Każdy kęs rozpieszcza i zachwyca swoim włoskim smakiem!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Pieczenie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 kg gnocchi
  • 500 g mielonej wołowiny 12%
  • 150 g twardej mozzarelli
  • 100 g pancetty lub boczku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 80 g parmezanu *
  • 80 ml bulionu wołowego
  • 50 ml czewonego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 4 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziół **
  • 1 płska łyżeczka płatków chili
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Na gorącej patelni podsmażamy pancettę pokrojoną w kostkę. Czy z odrobiną oliwy, czy bez – to zależy jak tłusta jest pancetta. Podsmażamy krótko na dużym ogniu, aby pancetta zrobiła się chrupiąca i przekładamy ją na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodajemy odrobinę oliwy. Podsmażamy krótko, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy wołowinę i podsmażamy, aż mięso straci surowy kolor.
  • Całość zalewamy winem oraz bulionem, dodajemy pomidory, pancettę, sos worcestershire, ocet balsamiczny oraz włoską przyprawę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 30-40 minut do momentu, aż sos zgęstnieje, a nadmiar płynu odparuje.
  • W tym czasie gotujemy kluseczki gnocchi w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
  • Gotowy sos doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy straty parmezan, bazylię i ugotowane wcześniej kluseczki gnocchi. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać nasze danie. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 30-40 minut.
    Buon appetito! Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić parmigiano reggiano
    ** to mieszanka ziół: oregano, bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, natki pietruszki, oraz szałwi

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Makarony
  • Wołowina

Nawigacja wpisu

Cheese ball – imprezowa kula serowa
Nalewka cytrusowa

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Befsztyk tatarski

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Spaghetti alla Puttanesca

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Angela
Angela
1 rok temu

Bardzo ciekawa propozycja, obecnie jestem na diecie keto, ale myślę że jak trochę podrasuję ten przepis pod dietę to na pewno go wykorzystam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Angela

Wspaniale! Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
1.5 h na przygotowanie to nie tak długo.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Przygotowanie to 15 minut. Reszta to czas gotowania i pieczenia

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
1 rok temu

Widzę, że przepis na tę propozycję jest bardzo zachęcający.

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
1 rok temu

Ale pyszności! To już kolejny przepis od Ciebie, który zapisuję i planuję wypróbować. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak smakuje

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Klasyka, pyszna. Pamiętam to danie jako pierwszy obiad, kiedy jako dziecko przyjechałam z rodzicami na palcówkę do Bolonii.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

To fantastyczne, że znalazłaś sposób na połączenie włoskich smaków w jednym daniu, korzystając z półproduktów, które sprawiają, że gotowanie jest szybsze i łatwiejsze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Czasem trzeba iść na łatwiznę 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Lubię gnocchi, chętnie spróbuję i w takim bardziej oryginalnym wydaniu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam to wspaniałe danie 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu

Dodałeś smaku mojemu menu, na pewno wypróbuję ten pomysł w najbliższych dniach. Dzięki za inspirację kulinarną!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Monika

Fantastycznie, że mogłam Cię zainspirować 🙂

0
Odpowiedz
gosia B
gosia B
1 rok temu

Włoska kuchnia to eksplozja smaków i aromatów. Próbuję wszystkiego,na co się natknę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

Tak, to wyjątkowa kuchnia i jaka pyszna!

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
1 rok temu

5 stars
Myślę, że jest to jedna ze smacznych propozycji na wolny dzień.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

ależ ja dawno zapiekanki nie jadłam, ta Twoja propozycja wygląda wybornie, szkoda że nie mam piekarnika…bo chętnie wypróbowałabym Twój przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Dziękuję. Polecam, jeśli tylko będziesz miała gdzie upiec 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Dziękuje za polecenie, chętnie bym zrobiła jak tylko będę miała możliwosć to skorzystam. Pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Sisters92
Sisters92
1 rok temu

5 stars
Dawno nie miałam okazji kosztować nic podobnego i chętnie to zmienię.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz