Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Z serem, ulubionym dżemem, jabłkami, owocami czy bitą śmietaną. Często traktowane jako śniadanie lub deser. Moja dzisiejsza wersja to naleśniki wytrawne z meksykańskim nadzieniem. Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Danie bardzo pożywne i sycące - idealne na zimowe dni.
Porcje: 8
Składniki
Naleśniki
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g pomidorów siekanych w puszcze
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża papryka czerwona
- ½ puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka sosu tabasco *
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Sos pomidorowy
- 400 g pomidorów siekanych w puszcze
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 150 g sera żółtego cheddar
Przygotowanie
Naleśniki
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
- Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Farsz
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe.
- Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną, papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Dusimy wszystko na średnim ogniu około 20-25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę czerwoną. Mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników.
Sos pomidorowy
- Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Sos przy pomocy blendera miksujemy, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.
- Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Zapiekamy około 15-20 minut.
Odnośniki
- * można zastąpić pieprzem cayenne
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię takie wersje naleśników, chętnie zrobię i skorzystam z przepisu.
z meksykańskiej kuchni znam tylko Chili con carne. W moje wersji jest bardziej con carne 🙂 bo chili i innych ostrych przypraw nie lubię
Jak dla mnie to delicje, bo kocham naleśniki w różnej postaci…
Bardzo ciekawy przepis, meksykańskich jeszcze nie jadałam 🙂
Dziękuję i zachęcam do spróbowania
Właśnie poddałaś mi inspirację na sobotni obiad 🙂 To na pewno jest pyszne 🙂
Polecam, jest pyszne!
I kradnę przepis na sos pomidorowy, pycha.
Do tej pory jedną alternatywą na naleśniki w wersji nie słodkiej były krokiety. Idziemy w nowe.
Uwielbiam naleśniki, ale właśnie w takiej wersji – na pikantno lub słono 🙂
Robię bardzo podobne. Nie używam tylko kukurydzy bo nie lubimy. Zamiast niej są zielone oliwki. No i nie używałam do tej pory sosu tabasco. Naleśniki uwielbiamy pod każdą postacią. I na słono i na słodko.
Lubię naleśniki pod każdą postacią, na słodko, słono czy mieszanka. Chętnie spróbowała bym takiego dania
Uwielbiam takie meksykańskie klimaty! Z wielką chęcią schrupałabym te naleśniki <3
Ależ to pysznie wygląda – koniecznie muszę przetestować ten przepis 🙂
Zamiast mięsa tofu i mam pomysł na obiad 😀
Lubię wypróbowywać nowe przepisy 🙂 A zwłaszcza z czymś takim jak naleśniki. Jak będziemy następnym razem robić, to chętnie wypróbuję.
Chyba wiem co zjem jutro! 💜
Uwielbiam wszystko co zapiekne! Naleśniki robiłam zapiekne w wersji meksykańskiej, aż ślinka cieknie 😉
To jest cos dla mojego męża 🙂 On właśnie takie smaki lubi 🙂
Bardzo lubię takie połączenie. Trochę Meksyku zimową porą to dobry pomysł.
Smakowicie wyglądają. Muszę spróbować zrobić 🙂
Ja uwielbiam naleśniki 🙂 Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu naleśniki – a najlepiej lubię z mięsem. A ten pomysł pewnie też jest smaczny 🙂
Pozdrawiam 🙂
Twój przepis przypomniał mi, jak dawno nie byłam w restauracji meksykańskiej, mało tego – jak dawno nie jadłam żadnego dania kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Dzięki 🙂
No i mam pomysł naleśniki mniam ?