• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Pierogi, kluski, naleśniki, Przepisy, Zapiekanki  /  30 kwietnia, 2015

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Wędrówki po kuchni
Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Z serem, ulubionym dżemem, jabłkami, owocami czy bitą śmietaną. Często traktowane jako śniadanie lub deser. Moja dzisiejsza wersja to naleśniki wytrawne z meksykańskim nadzieniem. Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Danie bardzo pożywne i sycące - idealne na zimowe dni.
Przygotowanie40 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Naleśniki

    • 500 ml mleka
    • 100 ml wody gazowanej
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju
    • szczypta soli

    Farsz

    • 500 g mięsa mielonego wołowego
    • 400 g pomidorów siekanych w puszcze
    • 200 g koncentratu pomidorowego
    • 1 duża papryka czerwona
    • ½ puszki kukurydzy
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 czerwona papryczka chili
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
    • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka sosu tabasco *
    • 3 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos pomidorowy

    • 400 g pomidorów siekanych w puszcze
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 150 ml wody
    • ½ łyżeczki cukru
    • 3 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Dodatkowo

    • 150 g sera żółtego cheddar

    Przygotowanie

      Naleśniki

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
      • Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

      Farsz

      • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe.
      • Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną, papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Dusimy wszystko na średnim ogniu około 20-25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę czerwoną. Mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników.

      Sos pomidorowy

      • Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Sos przy pomocy blendera miksujemy, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.
      • Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Zapiekamy około 15-20 minut.

      Odnośniki

      • * można zastąpić pieprzem cayenne

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Zupę meksykańską

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Kuchnia meksykańska
      • Mięso mielone
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Wołowina

      Zobacz wpisy

      Zalewajka świętokrzyska
      Krem z ziemniaków

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      23 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Donna
      Donna
      11 miesięcy temu

      Lubię takie wersje naleśników, chętnie zrobię i skorzystam z przepisu.

      0
      Odpowiedz
      SAWKA
      SAWKA
      11 miesięcy temu

      z meksykańskiej kuchni znam tylko Chili con carne. W moje wersji jest bardziej con carne 🙂 bo chili i innych ostrych przypraw nie lubię

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      11 miesięcy temu

      Jak dla mnie to delicje, bo kocham naleśniki w różnej postaci…
      Bardzo ciekawy przepis, meksykańskich jeszcze nie jadałam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję i zachęcam do spróbowania

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      11 miesięcy temu

      Właśnie poddałaś mi inspirację na sobotni obiad 🙂 To na pewno jest pyszne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Polecam, jest pyszne!

      0
      Odpowiedz
      Aga Cieminska
      Aga Cieminska
      11 miesięcy temu

      I kradnę przepis na sos pomidorowy, pycha.

      0
      Odpowiedz
      Aga Cieminska
      Aga Cieminska
      11 miesięcy temu

      Do tej pory jedną alternatywą na naleśniki w wersji nie słodkiej były krokiety. Idziemy w nowe.

      0
      Odpowiedz
      Estera
      Estera
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Uwielbiam naleśniki, ale właśnie w takiej wersji – na pikantno lub słono 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      11 miesięcy temu

      Robię bardzo podobne. Nie używam tylko kukurydzy bo nie lubimy. Zamiast niej są zielone oliwki. No i nie używałam do tej pory sosu tabasco. Naleśniki uwielbiamy pod każdą postacią. I na słono i na słodko.

      0
      Odpowiedz
      Anszpi
      Anszpi
      11 miesięcy temu

      Lubię naleśniki pod każdą postacią, na słodko, słono czy mieszanka. Chętnie spróbowała bym takiego dania

      0
      Odpowiedz
      Zuzanna
      Zuzanna
      11 miesięcy temu

      Uwielbiam takie meksykańskie klimaty! Z wielką chęcią schrupałabym te naleśniki <3

      0
      Odpowiedz
      Wredotek
      Wredotek
      11 miesięcy temu

      Ależ to pysznie wygląda – koniecznie muszę przetestować ten przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sandra
      Sandra
      11 miesięcy temu

      Zamiast mięsa tofu i mam pomysł na obiad 😀

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Lubię wypróbowywać nowe przepisy 🙂 A zwłaszcza z czymś takim jak naleśniki. Jak będziemy następnym razem robić, to chętnie wypróbuję.

      0
      Odpowiedz
      Zapowiedz
      Zapowiedz
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Chyba wiem co zjem jutro! 💜

      0
      Odpowiedz
      Paulina Wu
      Paulina Wu
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Uwielbiam wszystko co zapiekne! Naleśniki robiłam zapiekne w wersji meksykańskiej, aż ślinka cieknie 😉

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      11 miesięcy temu

      To jest cos dla mojego męża 🙂 On właśnie takie smaki lubi 🙂

      0
      Odpowiedz
      Newenglandblog.pl
      Newenglandblog.pl
      11 miesięcy temu

      Bardzo lubię takie połączenie. Trochę Meksyku zimową porą to dobry pomysł.

      0
      Odpowiedz
      Iwona
      Iwona
      11 miesięcy temu

      Smakowicie wyglądają. Muszę spróbować zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Magdalena magdaiadas.blogspot.com
      Magdalena magdaiadas.blogspot.com
      2 lat temu

      Ja uwielbiam naleśniki 🙂 Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu naleśniki – a najlepiej lubię z mięsem. A ten pomysł pewnie też jest smaczny 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Adriana
      Adriana
      2 lat temu

      Twój przepis przypomniał mi, jak dawno nie byłam w restauracji meksykańskiej, mało tego – jak dawno nie jadłam żadnego dania kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Dzięki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Magdalena Wojtanowicz
      Magdalena Wojtanowicz
      3 lat temu

      No i mam pomysł naleśniki mniam ?

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      23
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply