Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lasagne. Zamiast makaronowych płatów - plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między warstwami delikatna i śnieżnobiała mozzarella, która świetnie komponuje się z pomidorami. Pyszne i sycące danie w stylu włoskim świetnie sprawdzi się na obiad.
Porcje: 4
Składniki
Sos mięsny
- 350 g mielonej wołowiny
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 60 ml wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 1-2 łyżki przyprawy do pizzy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
Sos beszamelowy
- 600 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 8 dużych ziemniaków
- 300 g mozzarelli
- 200 g sera żółtego
- przyprawa do zapiekanek
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.
Sos mięsny
- Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony.
Sos beszamelowy
- W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut.Buon appetito!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Gotuję, bo lubię
Robię coś podobnego z gotowany purre z ziemniaków.
Pychota, jak zwykle :))
Gosiu pyszna zapiekanka. Za mną od jakiegoś czasu chodzi taki obiadek. Może w końcu zrobię ;))
Dziękuję 🙂