Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Obiady, Przepisy, Zapiekanki  /  8 czerwca, 2017

Zapiekanka makaronowa – Gyros

Wędrówki po kuchni
Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką i bardzo smaczną zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami. Zapraszam.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 350 g makaronu penne
  • 380 g filetów z kurczaka
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 200 g papryki konserwowej
  • 180 g kukurydzy konserwowej
  • 2-3 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Ogórki i paprykę kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sos

  • Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw, kurczaka i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, kurczaka, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.7 14 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób
  • Makarony
  • Zapiekanki

Nawigacja wpisu

Kokosowa tarta z truskawkami
Leczo z cukinią i wołowiną

Podobne wpisy

Pieczone ravioli
Amerykańska, Na ciepło, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  29 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Pieczone ravioli

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Spaghetti alla Puttanesca

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
Magdalena
3 lata temu

Wygląda pysznie. Czy pieczemy bez przykrycia?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena

Tak, pod koniec można przykryć folią aluminiową jeśli zbytnio się przypieka

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

kusisz kusicielko! 😀 jutro na obiad u mnie już wjeżdża makaron z anchois wg Twojego przepisu….a czuję, że machnę i tę zapiekankę 😀 <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

A machnij, niech Ci będzie na zdrowie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Ta zapiekanka wydaje się być bardzo łatwa do zrobienia i smakuje też zapewne wyśmienicie 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Hmm o ogorkach konserwowych niw pomyślałam, wiec następnym razem wyprobuje Twoj przepis;)

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Dziś miałam na obiad zapiekanke ziemiaczana, te z makaronu rzadko robię

0
Odpowiedz
Blondekitsune
Blondekitsune
6 lata temu

Ja wczoraj zrobiłam ją obiad zapiekankę makaronową 😀 ale z warzywami i pieczoną szynką pod beszamelem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Blondekitsune

Równie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Just Food Therapy
Just Food Therapy
7 lata temu

Szybkie danie, zapewne pyszne 🙂 Niestety dla mojego przewodu pokarmowego byłoby zbyt ciężkie. :/

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
7 lata temu

Fajne, sycące danie.. w sam raz dla mojego małżonka bo uwielbia gyros 🙂

0
Odpowiedz
Ilona
Ilona
7 lata temu

Ach, muszę wypróbować 🙂 łączy w sobie to co uwielbiam czyli gyros i zapiekankę 😀

0
Odpowiedz
Agnes
Agnes
7 lata temu

Wygląda interesująco 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
8 lata temu

O, gyros , lubię lubię i jeszcze taki domowy 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
8 lata temu

lubię czasami sobie zjeść taką zapiekankę 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
8 lata temu

własnie szukam jakiegoś przepisu na szybką zapiekankę. mam wszystkie składniki, więc będę robić na kolację 🙂

0
Odpowiedz
Chytra Sztuka
Chytra Sztuka
8 lata temu

Ooooo, no to ja zaczynam swoją wędrówkę DO kuchni. Pora obiadowa się zbliża, a Twój wpis narobił mi mega smaka!

0
Odpowiedz
bossMt
bossMt
8 lata temu

il me semble c’est la phrase excellente
Young slut shows how she pleases herself

0
Odpowiedz
MamaKarolina
MamaKarolina
8 lata temu

Wygląda smacznie:) ka zapiekankę to ie zwykle ż tego co mam akurat w lodówce xp takie czyszczenie resztek

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
8 lata temu

Wyglada smakowicie i jest dość prosta w przygotowaniu, czas spróbować i zasmakować 🙂

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
8 lata temu

Wygląda super, ale najbardziej spodobała mi się możliwość wydrukowania przepisu. Taka głupota, ale bardzo zachęca do korzystania z twoich przepisów 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
8 lata temu

Wyglada pysznie! Na pewno sprobuje przygotowac takie danie:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz