Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Zapiekanki  /  12 lutego, 2018

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Wędrówki po kuchni

 

Kiedy zaczynałam przygotowywać to danie, zastanawiałam się nad jego pochodzeniem. Jest bardzo popularnym daniem w kuchni Brytyjskiej pod nazwą Tuna Pasta Bake, choć przyznam szczerze, że nie spotkałam się z tym daniem w żadnej z tutejszych restauracji. Najczęściej można go spotkać na angielskich blogach i w programach kulinarnych. W supermarketach widnieje jako gotowe danie w słoiku. Nie wiem co ma wspólnego popularność tego dania z wyspą, bo niezaprzeczalnie w tym daniu widoczne są wpływy kuchni włoskiej. Jedynym racjonalnych tłumaczeniem może być fakt, iż kuchnia brytyjska w dużej mierze opiera się na daniach zapożyczonych z różnych zakątków świata. Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia, kilka prostych składników i po 20 minutach obiad jest już w piekarniku. Danie urzekło mnie nie tylko swoją prostotą, ale również bogatym smakiem. Jest wspaniałe, lekko pikantne, aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je filecikami anchois, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste i pełne smaku. Świetnie też sprawdziły by się tu kapary bądź oliwki, ale tę opcję wypróbuję następnym razem, bo z pewnością je powtórzę. Uzupełnieniem tego dania będzie lampka białego wina Sauvignon Blanc lub wina ze szczepu Pinot Noir.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g makaronu Fusilli *
  • 320 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 30 g filecików anchois w oliwie z oliwek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 100 g sera cheddar
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
  • Na dużą i głęboką patelnię przeznaczoną do piekarnika wlewamy olej z jednej puszki tuńczyka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Podsmażamy chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy tuńczyka (olej z drugiej puszki można również dodać, lub go pominąć), mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane anchois (bez oliwy) i pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Z solą proponuję wstrzymać się do końca gotowania, gdyż anchois są słone, a podczas gotowania oddadzą cały swój smak potrawie.
  • Do sosu przekładamy makaron i dokładnie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Wierzch posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * użyłam włoskiego makaronu z mąki durum

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Ryby i owoce morza
  • Tuńczyk
  • Zapiekanki

Nawigacja wpisu

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną
Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Podobne wpisy

Pieczone ravioli
Amerykańska, Na ciepło, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  29 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Pieczone ravioli

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Pasta z wędzonej makreli
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

Pasta z wędzonej makreli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
3 lata temu

Aż się głodna zrobiłam!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Lubię bardzo zapiekanki i często przygotowuje różne ich wariacje. Rzeczywiście akurat ta nie znalazła swojego miejsca w żadnej restauracji. Może nie wszystkim samkuje?

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Świetny pomysł na obiad. Uwielbiam makarony, więc to jest przepis, który chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Tuńczyka rzadko jem, jakoś tak nie zawsze dobrze na niego reaguję, ale smak jak najbardziej lubię, a zwłaszcza tego typu zapiekanki. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Chyba przygotuję na najbliższy obiad 😀 Wygląda cudownie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Polecam

0
Odpowiedz
Darkowlemi
Darkowlemi
4 lata temu

Lubię zapiekanki , ale zamiast tynczyka bym wybrała kurczaka.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Dzisiaj robię tę zapiekankę na obiad <3

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
5 lata temu

Bardzo podobne zapiekanki robi moja ciocia 🙂 z chęcią bym zjadł. Kiedy mogę wpaść 😉
Pozdrawiam i życzę powodzenia

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Muszę wypróbować ten przepis, wydaje się bardzo prosty i w dodatku smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
5 lata temu

Ja uwielbiam zapiekankę makaronową, ale z tuńczykiem jej jeszcze nie robiłam

0
Odpowiedz
By Nature
By Nature
6 lata temu

Pycha

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
6 lata temu

Gnam męża do sklepu po ser i robimy mniam

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Do tej pory nie jadłam tuńczyka na ciepło.

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

do tej pory jadłam tuńczyka tylko w formie pasty, ale że za nim przepadam, to na pewno przyrządzę go w tej wersji 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania W

Polecam, na prawdę warto 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Bardzo ciekawe ze tak popularne i jak mówisz medialne danie nie występuje właściwie w restauracjach. Ciekawe czemu

0
Odpowiedz
konfettitime
konfettitime
6 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie, szkoda, że mój mąż nie znosi tuńczyka 🙁

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
7 lata temu

Świetny przepis a zapiekanka wygląda smakowicie.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lata temu

Przepis zapisałam – uwielbiam tego typu dania. W ogóle zapiekanki makaronowe to jeden z cudów świata 😉

0
Odpowiedz
august
august
7 lata temu

Wygląda pysznie, wiem co niedługo zrobię na obiad

0
Odpowiedz
Paula
Paula
7 lata temu

Super danie. Wykorzystam, tylko muszę zamienić tuńczyka na coś bezmięsnego 🙂

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lata temu

Pyszny pomysł 🙂 Uwielbiam tuńczyka 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Ja robię najczęściej zapiekanki, jak już nie mam pomysłu na obiad a w lodówce mnuóstwoo możliwości.

0
Odpowiedz
Dziewczyna z agencji
Dziewczyna z agencji
7 lata temu

Oho w sam raz na piątkowe danie 🙂 dzięki za inspirację! Poza tym smacznie wygląda!

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
7 lata temu

Jestem straszną makaroniarą i robię takie zapiekanki ze wszystkiego, co mam pod ręką 🙂 Uwielbiam!

0
Odpowiedz
Amura
Amura
7 lata temu

Hej! Muszę przyznać, że to danie wygląda na bardzo smaczne, a przy tym nie trudne w przygotowaniu.Lubię tuńczyka, lubię dania makaronowe, więc pewnie kiedyś spróbuję tej zapiekanki 😉

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
7 lata temu

Bardzo lubię wszelkie makarony z anchois i mam zawsze słoiczek w lodówce. Dzięki za pomysł

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
7 lata temu

Mam ślinotok po kolana! ;p

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

Uwielbiam wszelkie zapiekane makarony, a ten wygląda pysznie! Na pewno zrobię 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena Kopała
Magdalena Kopała
7 lata temu

Zawsze bałam się tuńczyka na ciepło, ale chyba się przekonałam 🙂 Super!

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
7 lata temu

Smaka narobiłaś mi tym zdjęciem! Uwielbiam takie zapiekanki!!!

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
7 lata temu

Na pewno pyszne danie 🙂 robiłam kiedyś smażonego tuńczyka z cebulką w śmietanie do makaronu ale twoja wersja jest zdecydowanie bogatsza w smaku 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz