• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ryby i owoce morza, Zapiekanki  /  18 grudnia, 2021

Zapiekanka śledziowa

Wędrówki po kuchni
Grudzień pachnie inaczej. Pachnie magicznie! W powietrzu unosi się zapach świerku, piernika i pomarańczy. Ulegam tej grudniowej magii, nucąc świąteczną piosenkę, która właśnie leci w radio. Jak bumerang wracają wspomnienia z dzieciństwa, świąt ciepłych, rodzinnych, przesiąkniętych tradycjami i smakami potraw, które przez tyle lat przygotowane były przez Babcię, potem Mamę. Potrawą, która na stałe wpisana jest w krajobraz naszych świąt, jest zapiekanka śledziowa. Nie wiele osób o niej słyszało, nie wiele osób ją zna. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie korzenie ma moja rodzina. Dawniej pieczona była przez moją babcię w ciężkich żeliwnych naczyniach w duchówce. Przepis nigdy nie został przelany na papier, a mimo to przetrwał do dziś. Przechodził z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, iż co roku uczestniczyłam w przygotowaniach do świąt, mogłam się uczyć i chłonąć. Wpisana zostałam tak dosłownie, namacalnie w rodzinną tradycję, a przepis na zapiekankę śledziową został we mnie, mogę go dalej świątecznie realizować.
Zapiekanka śledziowa to prosta potrawa, składająca się z ziemniaków, śledzi, cebuli oraz prawdziwego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Rozkochała w sobie nie jedno podniebienie! Ot zwykłe ziemniaki, ale kiedy przejdą smakami wszystkich składników, smakuje fantastycznie. Jest tą jedną, jedyną najbardziej wyczekiwaną potrawą w wigilijny wieczór. Co roku, kiedy wyjmuję z piekarnika zapiekankę, a w domu unosi się wspaniały jej zapach, wkraczam w swego rodzaju ''poza czas''. Tak mocno wtedy czuję, że są obecne te tak bliskie mi osoby, jak i te już nieobecne. Bo przecież w takich przepisach, jest szczypta obecnej tu i teraz przeszłości. Jest magia!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie2 godz.
Moczenie śledzi2 godz.
Czas całkowity4 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5- 6 filetów śledziowych a'la Matias
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2-3 średnie cebule białe
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno *
  • pieprz cytrynowy **
  • pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby się wymoczyły. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić wodę na świeżą i moczyć dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Śledzie odsączamy na sicie z nadmiaru wody i kroimy w paski.
  • Do przygotowania tej zapiekanki będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne. Świetnie również sprawdzi się gęsiarka. Ważne, aby naczynie miało pokrywkę. Na dno naczynia wylewamy odrobinę oleju i układamy warstwę ziemniaków. Obficie posypujemy pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym. Wierzch posypujemy cebulą, wykładamy porcję śledzi i polewamy olejem. Tak postępujemy z każdą warstwą. U mnie jest to zazwyczaj 3-4 warstwy, jednak ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki, polane olejem i posypane pieprzem czarnym oraz cytrynowym.
  • Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy przez około 1½ godziny. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu nie zrumieniła się, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-20 minut. Wierzch zapiekanki powinien być rumiany, a ziemniaki miękkie.

Odnośniki

  • * można oczywiście zastąpić zwykłym olejem. Jednak zachęcam Was do użycia oleju tłoczonego na zimno
    ** w oryginalnym przepisie nie było pieprzu cytrynowego, więc śmiało można go pominąć, choć uważam, że pasuje idealnie

Uwagi dodatkowe

  • czas pieczenia zapiekanki podaję orientacyjnie, gdyż wszystko zależy od naczynia, ilości warstw jak i piekarnika
  • cały sekret tej zapiekanki tkwi właśnie w surowych ziemniakach, więc nie polecam wcześniejszego ich gotowania

To jest mój rodzinny przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śledzie
  • Zapiekanki

Nawigacja wpisu

Desery ze śliwkami – 3 przepisy
Izolaty białek serwatkowych – kiedy liczy się szybka przyswajalność

Podobne wpisy

Pikantny schab pieczony
Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Mięsa i wędliny, Na zimno, Wielkanoc  /  12 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pikantny schab pieczony

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Przepisy, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

Pasztet drobiowy

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bookendorfina
Bookendorfina
3 miesięcy temu

Pomysł na taką zapiekankę chętnie podchwytuję, jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale czuję, że to będzie coś dla mnie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Super, bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Sowi świat Emi
Sowi świat Emi
4 miesięcy temu

Bardzo ciekawie wygląda , pozdrawiam

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 miesięcy temu

Jak niewiele składników jest potrzebnych a jaki pyszny efekt można osiągnąć 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu
Reply to  Candy Pandas

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Artur M
Artur M
5 miesięcy temu

Piękna tradycja. Takie przepisy są ponadczasowe.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Zjadłabym ją już teraz.

0
Odpowiedz
Aleksandra załęska
Aleksandra załęska
5 miesięcy temu

Lubię zapiekanki pod różną postacią, ale w takiej formie jeszczenie jadłam, muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
5 miesięcy temu

Śledziowa sałatka na pewno zachwyca nie tylko w tym okresie.

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
5 miesięcy temu

Kiedyś taką z pewnością zrobię.

0
Odpowiedz
Skucińska
Skucińska
5 miesięcy temu

Brzmi ciekawie , może ja spróbuję ten przepis

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 miesięcy temu

Moja mama lubi matiasy, często je kupuje wiec musze jej pokazać ten przepis, bedzie miała urozmaicenie:)

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
5 miesięcy temu

Jestem bardzo ciekawa smaku tej śledziowej propozycji.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
5 miesięcy temu

U nas na Wigilię nie robi się takiej sałatki śledziowej.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

5 stars
nadal nie, wręcz wydaje mi się, że to najgorsze połączenie śledzie na ciepło… ale jak pokazałam mężowi to stwierdził, że musi być pyszne 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Karolina

I ma rację, bo to jest pyszne!

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Może spróbuję przyrządzić w któryś dzień świąt 😉

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Czasem jadam śledzie, więc ta zapiekanka mogłaby mi zasmakować.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 miesięcy temu

Nawet dla mnie, ktora srednio lubi ryby a sledzie tym bardziej, qyglada pysznie i chcialabym sprobowac 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
5 miesięcy temu

Czy jest opcja zastąpienia śledzia inną rybą? 🙂 chętnie bym spróbowała z innym wariantem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Kinga

Niestety nie. Cały smak jest ze śledzi

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

5 stars
Wyglada przepysznie, a mozna czymś zastąpić ziemniaki ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Raczej nie

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Hmm ostatnio nawet polubiłam śledzie więc może w końcu sama coś przygotuję

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Brzmi pysznie. Jako fanka śledzi mam wielką ochotę ją wypróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Anna

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
5 miesięcy temu

Nie jestem wielką miłośniczką śledzi, ale tę propozycję może polecę rodzicom.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply