Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Obiady, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Ryby i owoce morza, Zapiekanki  /  18 grudnia, 2021

Zapiekanka śledziowa

Wędrówki po kuchni
Grudzień pachnie inaczej. Pachnie magicznie! W powietrzu unosi się zapach świerku, piernika i pomarańczy. Ulegam tej grudniowej magii, nucąc świąteczną piosenkę, która właśnie leci w radio. Jak bumerang wracają wspomnienia z dzieciństwa, świąt ciepłych, rodzinnych, przesiąkniętych tradycjami i smakami potraw, które przez tyle lat przygotowane były przez Babcię, potem Mamę. Potrawą, która na stałe wpisana jest w krajobraz naszych świąt, jest zapiekanka śledziowa. Nie wiele osób o niej słyszało, nie wiele osób ją zna. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie korzenie ma moja rodzina. Dawniej pieczona była przez moją babcię w ciężkich żeliwnych naczyniach w duchówce. Przepis nigdy nie został przelany na papier, a mimo to przetrwał do dziś. Przechodził z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, iż co roku uczestniczyłam w przygotowaniach do świąt, mogłam się uczyć i chłonąć. Wpisana zostałam tak dosłownie, namacalnie w rodzinną tradycję, a przepis na zapiekankę śledziową został we mnie, mogę go dalej świątecznie realizować.
Zapiekanka śledziowa to prosta potrawa, składająca się z ziemniaków, śledzi, cebuli oraz prawdziwego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Rozkochała w sobie nie jedno podniebienie! Ot zwykłe ziemniaki, ale kiedy przejdą smakami wszystkich składników, smakuje fantastycznie. Jest tą jedną, jedyną najbardziej wyczekiwaną potrawą w wigilijny wieczór. Co roku, kiedy wyjmuję z piekarnika zapiekankę, a w domu unosi się wspaniały jej zapach, wkraczam w swego rodzaju ''poza czas''. Tak mocno wtedy czuję, że są obecne te tak bliskie mi osoby, jak i te już nieobecne. Bo przecież w takich przepisach, jest szczypta obecnej tu i teraz przeszłości. Jest magia!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie2 hours godz.
Moczenie śledzi2 hours godz.
Czas całkowity4 hours godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5- 6 filetów śledziowych a'la Matias
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2-3 średnie cebule białe
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno *
  • pieprz cytrynowy **
  • pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie

  • Filety śledziowe zimnym mlekiem i moczymy około 2 godzin. Czas moczenia śledzi może się wydłużyć, jeśli są bardziej słone. Wówczas należy zmienić mleko na świeże i moczyć dalej. Śledzie można także moczyć w wodzie, ale to właśnie dzięki nabiałowi nabiorą kruchości i będą delikatniejsze. Po namoczeniu śledzie odsączamy na sicie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w skośne, 1,5-2 cm paski.
  • Do przygotowania tej zapiekanki będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne. Świetnie również sprawdzi się gęsiarka. Ważne, aby naczynie miało pokrywkę. Na dno naczynia wylewamy odrobinę oleju i układamy warstwę ziemniaków. Obficie posypujemy pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym. Wierzch posypujemy cebulą, wykładamy porcję śledzi i polewamy olejem. Tak postępujemy z każdą warstwą. U mnie jest to zazwyczaj 3-4 warstwy, jednak ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki, polane olejem i posypane pieprzem czarnym oraz cytrynowym.
  • Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy przez około 1½ godziny. Po tym czasie, jeśli zapiekanka z wierzchu nie zrumieniła się, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-20 minut. Wierzch zapiekanki powinien być rumiany, a ziemniaki miękkie.

Odnośniki

  • * można oczywiście zastąpić zwykłym olejem. Jednak zachęcam Was do użycia oleju tłoczonego na zimno
    ** w oryginalnym przepisie nie było pieprzu cytrynowego, więc śmiało można go pominąć, choć uważam, że pasuje idealnie

Uwagi dodatkowe

  • czas pieczenia zapiekanki podaję orientacyjnie, gdyż wszystko zależy od naczynia, ilości warstw jak i piekarnika
  • cały sekret tej zapiekanki tkwi właśnie w surowych ziemniakach, więc nie polecam wcześniejszego ich gotowania

To jest mój rodzinny przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 7 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śledzie
  • Zapiekanki

Nawigacja wpisu

Desery ze śliwkami – 3 przepisy
Izolaty białek serwatkowych – kiedy liczy się szybka przyswajalność

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu

Pomysł na taką zapiekankę chętnie podchwytuję, jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale czuję, że to będzie coś dla mnie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Bookendorfina

Super, bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Sowi świat Emi
Sowi świat Emi
3 lat temu

Bardzo ciekawie wygląda , pozdrawiam

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Jak niewiele składników jest potrzebnych a jaki pyszny efekt można osiągnąć 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Candy Pandas

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Artur M
Artur M
3 lat temu

Piękna tradycja. Takie przepisy są ponadczasowe.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Zjadłabym ją już teraz.

0
Odpowiedz
Aleksandra załęska
Aleksandra załęska
3 lat temu

Lubię zapiekanki pod różną postacią, ale w takiej formie jeszczenie jadłam, muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lat temu

Śledziowa sałatka na pewno zachwyca nie tylko w tym okresie.

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
3 lat temu

Kiedyś taką z pewnością zrobię.

0
Odpowiedz
Skucińska
Skucińska
3 lat temu

Brzmi ciekawie , może ja spróbuję ten przepis

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lat temu

Moja mama lubi matiasy, często je kupuje wiec musze jej pokazać ten przepis, bedzie miała urozmaicenie:)

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
3 lat temu

Jestem bardzo ciekawa smaku tej śledziowej propozycji.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
3 lat temu

U nas na Wigilię nie robi się takiej sałatki śledziowej.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lat temu

5 stars
nadal nie, wręcz wydaje mi się, że to najgorsze połączenie śledzie na ciepło… ale jak pokazałam mężowi to stwierdził, że musi być pyszne 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Karolina

I ma rację, bo to jest pyszne!

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Może spróbuję przyrządzić w któryś dzień świąt 😉

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lat temu

Czasem jadam śledzie, więc ta zapiekanka mogłaby mi zasmakować.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lat temu

Nawet dla mnie, ktora srednio lubi ryby a sledzie tym bardziej, qyglada pysznie i chcialabym sprobowac 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lat temu

Czy jest opcja zastąpienia śledzia inną rybą? 🙂 chętnie bym spróbowała z innym wariantem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Kinga

Niestety nie. Cały smak jest ze śledzi

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lat temu

5 stars
Wyglada przepysznie, a mozna czymś zastąpić ziemniaki ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Joanna

Raczej nie

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
3 lat temu

Hmm ostatnio nawet polubiłam śledzie więc może w końcu sama coś przygotuję

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Patrycja

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Brzmi pysznie. Jako fanka śledzi mam wielką ochotę ją wypróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  Anna

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
3 lat temu

Nie jestem wielką miłośniczką śledzi, ale tę propozycję może polecę rodzicom.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz