• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  17 marca, 2020

Zdrowe gotowanie w garnkach emaliowanych

Materiał zewnętrzny

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przywiązuje dużą wagę do jakości spożywanych produktów. Kupujemy świeże, zdrowe produkty, często ekologiczne. Nie zwracamy jednak uwagi na to, w czym gotujemy, a to kwestia bardzo ważna. Garnki, w których przygotowujemy potrawy mają ogromny wpływ nie tylko na smak, lecz także na zachowanie większej ilości wartości odżywczych. A jak jest w przypadku emalii, która od kilku lat przeżywa renesans? Czy garnki emaliowane są zdrowe? W czym tkwi sekret korzystnego wpływu emalii na zdrowie?

Bezpieczna powłoka

Garnki emaliowane nie uczulają ani nie mają szkodliwych substancji, a także, co ważne, nie wchodzą w interakcję z żywnością, na przykład z kwasami. Emalia to sproszkowane szkło z pigmentem, dlatego właśnie jest tak bezpieczna w użytkowaniu. Nowoczesne naczynia emaliowane są pokryte specjalną, bardzo trwałą powłoką, która jest odporna na zarysowania, ścieranie lub korozję. Dzięki temu bardzo łatwo utrzymać je w czystości.

Higieniczna emalia

Emalia jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Powłoka emaliowana w garnkach emaliowanych jest jednolita i gładka, co zapobiega rozwijaniu się wszelkich drobnoustrojów. Nawet mocno przypalony garnek wystarczy namoczyć, a następnie bez problemu wyczyścić miękką gąbką.

Odporność na temperatury i kwasy

Powłoka emaliowana równomiernie rozprowadza ciepło po powierzchni garnka, minimalizując ryzyko przypalenia. Bez problemu można je podgrzewać nawet do bardzo wysokich temperatur. Nowoczesne garnki emaliowane można także wkładać do piekarnika. Co istotne, emalia jest odporna na gwałtowne zmiany temperatur. Bezproblemowo można gorący garnek namoczyć w zimnej wodzie, bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. W garnkach emaliowanych można gotować kwaśne potrawy, czego nie zaleca się robić w garnkach stalowych. Ugotujemy w nich pyszny bigos lub kapuśniak bez obaw, że potrawa będzie miała nieodpowiedni smak.

Oszczędność gotowania

Garnki emaliowane nagrzewają się w bardzo szybkim tempie, dlatego są energooszczędne. Dodatkowo używając do gotowania pokrywki, ograniczamy uciekanie pary, stąd zmniejszamy ilość wody koniecznej do przygotowania potrawy. Owszem, w perspektywie jednego dnia albo miesiąca ta oszczędność nie będzie zauważalna. Ale rok czy kilka da się we znaki w postaci niższych rachunków za prąd, czy gaz. Eko gotowanie jest nie tylko modne, ale także zdrowe i korzystne dla naszej planety!

Stosunek ceny do jakości

Dobre garnki emaliowane to gwarancja długowieczności. Zestaw garnków emaliowanych renomowanej firmy można kupić w naprawdę okazyjnych cenach. Nie jest to tak duża inwestycja, jak w przypadku garnków ze stali nierdzewnej. Jeśli o nie zadbamy będą nam służyły przez długie lata.

Ogromny wybór

Trzeba przyznać, ze wybór garnków emaliowanych jest ogromny i nie może się równać z żadnym innym rodzajem garnków. Od małych garnków emaliowanych, czy dużych gastronomicznych, po większe i mniejsze rondelki, kubeczki różnej wielkości, a nawet czajniki. Jest w czym wybierać! A jest to aspekt istotny. Możemy stworzyć z nich piękną kolekcję naczyń do kuchni.

Bezpieczne przechowywanie potraw

Garnek emaliowany, a także inne naczynia emaliowane, są świetnym sposobem na przechowywanie dań. Spotkaliście się kiedyś z metalicznym posmakiem dania? Może być to właśnie wina przechowywania go w nieodpowiednich garnkach. Długotrwałe działanie stali na żywność wpływa niekorzystnie na skład, smak i aromat potraw. W przypadku garnków emaliowanych problem ten nie występuje. W garnkach emaliowanych można gotować i przechowywać bez wpływu na walory smakowe i zdrowotne potrawy.

Garnki emaliowane na indukcję

Dobra wiadomość jest taka, że garnki emaliowane świetnie sprawdzą się na indukcji, pod warunkiem, że płyta zawsze będzie czysta. Pozostawiony cukier lub sól, a nawet tłuszcz i resztki jedzenia mogą uszkodzić powierzchnię. Lepiej również nie przesuwać naczynia po płycie. I najważniejsze: rozmiar garnka powinien być dopasowany do wielkości płyty!

Współczesne naczynia emaliowane są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Wystarczy o nie odpowiednio zadbać. W przeciwieństwie do naczyń ze stali nierdzewnej emaliowane modele nie wymagają polerowania ani dodatkowego przecierania.

Jak wyczyścić garnek emaliowany?

To naprawdę bardzo proste. Garnki myjemy w ciepłej wodzie, przy użyciu łagodnych detergentów i miękkiej gąbki. A czym wyczyścić przypalony garnek emaliowany? Najlepiej namoczyć go przez kilka godzin – spalenizna powinna łatwo później odejść. W przypadku naprawdę trudnego przypalenia łatwo przygotujemy pastę z sody oczyszczonej. Sodę mieszamy z wodą, aby uzyskać konsystencję pasty do zębów. Następnie smarujemy nią dokładnie cały przypalony obszar garnka i pozostawiamy na około 8-12 godzin. Po tym czasie spryskujemy pastę octem. Bierzemy miękką szczoteczkę i kolistymi ruchami myjemy spaleniznę, która powinna odejść bez problemu.

Jak wybielić garnek emaliowany?

Znów przyda się soda oczyszczona. Wsypujemy do garnka 2 łyżki sody i dodajemy 4 szklanki wody. Roztwór powinien przykryć cały osad, więc przygotujmy odpowiednią ilość. Następnie gotujemy przez kilkanaście minut, mieszając drewnianą łyżką. Po wylaniu roztworu garnek będzie znów jak nowy.

Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?

Tak! Nowoczesne garnki spokojnie możemy myć i wyparzać, bo farby emalierskie są w procesie produkcji utrwalane w temperaturze około 800 C. Warto jednak zwrócić uwagę na środki czyszczące, których używamy do zmywarki – mogą one powodować matowienie. Dobrym pomysłem jest używanie domowych środków czyszczących do zmywarki, na przykład sody i kwasku cytrynowego lub octu.

Naczynia emaliowane są wyjątkowo urocze i idealnie odnajdą się nie tylko w kuchni tradycyjnej, ale także nowoczesnej. Oprócz tego garnki wykonane z tego materiału kuszą mnogością kształtów, kolorów i grafik, przez co trudno zdecydować się na jedne. Są bezpieczne, wygodne i trwałe. Dzięki nim, chociaż na sekundę wrócisz wspomnieniami do babcinej kuchni!

0 0 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?
Mój pierwszy wywiad

Podobne wpisy

Kawa nie tylko w filiżance
Desery, Kuchnia włoska, Kulinarne ciekawostki i porady  /  7 czerwca, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 29

Kawa nie tylko w filiżance

Bio zakupy – dlaczego warto i co można kupić?
Eko lifestyle, Kulinarne ciekawostki i porady  /  9 maja, 2022
Materiał Zewnętrzny  /  Komentarze: 28

Bio zakupy – dlaczego warto i co można kupić?

Pizza z grilla – włoska trattoria w Twoim ogrodzie
Grill, Kulinarne ciekawostki i porady  /  9 sierpnia, 2021
Materiał Zewnętrzny  /  Komentarze: 28

Pizza z grilla – włoska trattoria w Twoim ogrodzie

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
2 lat temu

Piękne są teraz te garnki, ja właśnie muszę wymienić moje. Mam dwa emaliowane jeszcze po babci, ale już w środku są średnie i myślę, że to najwyższy czas na kupno nowych 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
2 lat temu

Takie garnki są po prostu śliczne! Bardzo żałuję, że cały komplet kosztuje niemałą fortunę…;)

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
2 lat temu

sama estetyka jest zachęcająca, bardzo chętnie dokupię sobie garnków, zwłaszcza takich 😉

0
Odpowiedz
Gosia O
Gosia O
2 lat temu

Wyglądają zacnie.Mam w domu 2, oczywiście nie tak piękne jak te ze zdjęć. Czasem w nich gotuję, a teraz wiem, ze to zdrowe gotowanie.

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
2 lat temu

Piękne te garnki, cudne kwiaty. Dobre garnki zdecydowanie różnią się od najtańszych.

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
2 lat temu

Jak zawsze garść przydatnych i konkretnych informacji 🙂 Mój zestaw garnków ma już kilka lat, ale nic się z nim nie dzieje i chyba nastepne kupie tylko po to, zeby miec jakis wybór podczas gtowania 😛

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
2 lat temu

Mam taki w garki! I bez problemu myje w zwyarce i nic się z nimi nie dzieje 🤷‍♀️ chociaż, marzą mi się teraz czerwone 😁

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
2 lat temu

Mam 4 garnki emaliowane już ponad 10 lat. Sprawdzają się.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

Piękne te zestawy, szukam właśnie takich zestawów aby wymienić w swojej kuchni, dzięki

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lat temu

Ładne te garnki w kwiaty, mama ma sporo emaliowanych garnków.

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
2 lat temu

Moja mama ma w kuchni niektóre garnki, które są w dobrym stanie od kilku lat.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz