Pyszne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe – włączenie do swego menu koktajli owocowych oraz warzywnych, to rewelacyjny pomysł. Można je przyrządzać przez cały rok wybierając akurat te produkty, które w danej chwili są dostępne, mieszać ulubione smaki i próbować nowych, które jeszcze nie zostały przez nas odkryte. Warto docenić zalety koktajli. Ciekawi jesteście dlaczego należy je spożywać? Poniżej znajdziecie odpowiedź.
A, gdy tylko przeczytacie tekst, biegnijcie do kuchni i sprawdźcie, czy już teraz nie możecie przygotować dla siebie apetycznego, pełnego witamin napoju. Jeśli jednak w lodówce nie znajdziecie odpowiednich składników – kierunek sklep!
Jak komponować owocowe i warzywne koktajle?
Koktajle można tworzyć z różnych produktów, panuje w tym zakresie ogromna swoboda, jednak dobrze wiedzieć, czym należy je wzbogacić, aby były pełne wartościowych składników odżywczych i korzystnie wpływały na nasze zdrowie.
W koktajlu powinno znaleźć się białko, dzięki któremu będzie on sycący, a poza tym przyczyni się do usprawnienia przemiany materii. Źródłem białka są np. pestki dyni, orzechy włoskie oraz laskowe, migdały. Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego znakomitym rozwiązaniem jest dodanie do koktajlu np. awokado lub niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Nawet najwięksi miłośnicy owoców powinni pamiętać o tym, że choć zawierają masę cennych składników, mają też w sobie spore ilości cukru. Dlatego warto postawić też na koktajle owocowo-warzywne lub te przygotowane wyłącznie z warzyw. Przepisów jest naprawdę dużo, zerknijcie na stronę – https://www.nawolnymogniu.pl, na której regularnie pojawiają się nowe propozycje prawdziwych bomb witaminowych.
Organizm o wiele lepiej przyswaja dojrzałe owoce. Przykładem jest banan – zielony owoc zawiera trudno strawną skrobię, natomiast, gdy owoc dojrzeje zmienia się ona w cukry proste. Niektórzy nie wyobrażają sobie koktajlu bez odrobiny cynamonu, kurkumy, sproszkowanego chili, czy imbiru. Przyprawy te dają odpowiedniego „charakteru” i aromatu koktajlom, ale co ma ogromne znaczenie – posiadają szereg prozdrowotnych właściwości, m.in. pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Powiedzmy sobie szczerze. Koktajle mają być zdrowe, ale zwracamy też uwagę na ich smak. Dlatego tworząc je używajmy składników, które są dla nas apetyczne. Wtedy samo ich przyrządzanie będzie ogromną frajdą i z chęcią włączymy je do swej codziennej diety. Jest przecież tak duży wybór produktów, że każdy bez trudu znajdzie coś, co podbije jego kubki smakowe.
Poszukujecie inspiracji? Chcecie poznać interesujące przepisy na zdrowe koktajle i porady na temat odżywiania? Serwis https://www.fotoprzepis.pl, spieszy z pomocą! Odwiedźcie go koniecznie.
Kilka udanych miksów!
Na koniec prezentujemy parę smakowitych połączeń. Pierwsza propozycja – koktajl truskawkowy. Zblendujcie szklankę tych czerwonych owoców z połową szklanki wody kokosowej, dodajcie kilka listów mięty i gotowe! Uwielbiacie banany? Zmieszajcie je z jogurtem naturalnym, odrobiną mleka, szczyptą cynamonu, będziecie zachwyceni smakiem.
Połączcie mango z ananasem, mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi – w efekcie uzyskacie przepyszny napój o kremowej konsystencji. Zasmakować może też szklanka soku pomarańczowego zmiksowana ze szklanką malin. Jeśli chodzi o warzywne koktajle. Tu także pole do popisu jest duże. Co powiecie na kwartet – jogurt naturalny, ogórek, rukola, orzechy nerkowca? Brzmi smakowicie. Aż chce się też spróbować zestaw – sok pomarańczowy, burak, marchew, małe pomidorki.
Koktajle nie mogą się znudzić. Powstają przecież z tak różnorodnych produktów. Bawić się smakami, kolorami, a przy tym dbać o zdrowie i serwować sobie porcję witamin – fantastyczny pomysł.
Truskawki zblendowane z wodą kokosową – brzmi dobrze.
Uwielbiam koktajle najbardziej owocowe, ale z kolei warzywne wpływają świetnie na mój organizm. Powiem szczerze, że jeszcze nie skomponowałam mieszanki, która by mi nie smakowała. Jednak nie były to jakieś bardzo wymyślne mikstury, raczej starałam się łączyć ze sobą to co do siebie pasuje. Faktycznie czasami trafiam na takie przepisy, że sama bym chyba nie wpadła na łączenie np. specyficznie smakujących warzyw ze słodkimi owocami.
Ostatnio trafiłam na rozpiskę chyba z setką przepisów na koktajle – jestem w trakcie ich testowania. Ciekawe który będzie najsmaczniejszy.
U nas najlepiej sprawdzają się koktajle owocowe, ale warzywne też próbuje przemycać.
Witamy A, D, E i K mówisz? Takiego artykułu szukałam. Dzięki!
Ja zdecydowanie wolę te wyłącznie owocowe.
Ja trzymam się zasady, którą kiedyś w książce o koktajlach wyczytałam: 2-3 składniki i starczy. Za wiele smaków zwykle zaburza mi czucie ich. I lubię jakieś superfoods dodawać!
Bardzo lubię koktajle. Podsunęłaś mi kilka ciekawych pomysłów.
Samo zdrowie. Ja bardzo lubię połączenie owoców i warzyw.
Kocham pić takie koktajle szczególnie w upały