Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babki, Ciasta ucierane, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wypieki  /  30 sierpnia, 2015

Zebra

Wędrówki po kuchni
Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
5 from 7 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 220 g cukru
  • 250 ml oranżady *
  • 250 ml oleju
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • sól

Polewa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

  • Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą, oranżadą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy 2 łyżki jasnego ciasta, następnie na jasne ciasto wykładamy 2 łyżki ciemnego ciasta. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą.
  • Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi.

Odnośniki

  • * można zastąpić wodą gazowaną

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 10 votes
Article Rating

Tagi

  • Ciasta ucierane

Nawigacja wpisu

Pomidorowa z makaronem
Chili con carne

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Czekoladowe ciasto z cukinią
Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki  /  7 czerwca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Czekoladowe ciasto z cukinią

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lat temu

A tutaj zaskoczymy ale u nas ani mama ani babcie nigdy tego ciasta nie robiły 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Candy Pandas

No to mnie zaskoczyłaś 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lat temu

Zaskoczyl mnie dodatek oranżady 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
4 lat temu

Zupełnie zapomniałam o tym cieście, a w dzieciństwie często je jedliśmy pieczone w prodiżu <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Marta

O tak, przeważnie było pieczone w prodiżu 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Jedno z najprostszych ciast, ale jakie pyszne. Kiedyś często robiliśmy. Jak będę u rodziców będę musiała upiec. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

Efekt wspaniały 🙂 Na pewno świetnie pasuje do porannej kawy

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lat temu

To moje ulubione ciasto. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam je.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lat temu

5 stars
jestem już przygotowana na weekend i na pewno zrobię zebrę, mam nadzieję, że tym razem mi się uda 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lat temu

Pysznie wygląda, chętnie spróbuję 🙂 Lubię ciasta gdzie nie ma kremów.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lat temu

Tak sobie policzyłam, że zebrę często piekę już od trzydziestu lat, jeszcze nam się nie znudziła. 🙂

0
Odpowiedz
Natalia Róża Świat Tomskiego
Natalia Róża Świat Tomskiego
4 lat temu

Dzieki Tobie właśnie „dowiedziałam się” jakie ciasto przygotuję na niedzielne spotkanie z przyjaciółmi.

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lat temu

Uwiebiam to ciasto. Często jem je w kawiarniach 😀

1
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lat temu

Ja takiego ciasta z dzieciństwa nie znam, ale chętnie sprawię, żeby moje własne pociechy poznały. 🙂

0
Odpowiedz
Pierzyć z Fantazją
Pierzyć z Fantazją
5 lat temu

5 stars
Ciasto przypomina mi szkołę podstawową. Często je piekliśmy na zajęciach technicznych 🙂 Do tej pory je uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodróży
Irena-Hooltayewpodróży
5 lat temu

5 stars
Zebrę pamiętam z dzieciństwa, Mama piekła, ja wylizywałam surowe ciasto z michy.
Potem nawet sama robiłam.
Fajnie, że przypomniałaś to ciasto-)

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lat temu

mój mąż piecze pyszną zebrę, podrzucę mu ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lat temu

To jedyne ciasto,które mi nie wychodzi,nie lubi mnie małpa 😉

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lat temu

Mnie też ta babka zawsze fascynowała.

0
Odpowiedz
Joanna Bogielczyk
Joanna Bogielczyk
5 lat temu

Zanim nie pomogłam mamie w jego przygotowaniu, też sądziłam, że jest bardzo pracochłonne. 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lat temu

5 stars
aż ślinka cieknie na zamą myśl, jak tylko mój piekarnik wróci do normy to na pewno upiekę <3

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
5 lat temu

znam to ciacho! pyszności!

0
Odpowiedz
ews
ews
5 lat temu

Kiedyś, przez zupełny przypadek zrobiłam zebrę. Od tamtego momentu dość często gości na naszych stołach 😉

0
Odpowiedz
Ewa Siwiecka
Ewa Siwiecka
5 lat temu

Przypomniałaś mi dzieciństwo, moja mama robiła takie ciasto.

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
5 lat temu

Smak dzieciństwa. Bardzo dobre ciasto !

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
5 lat temu

Uwielbiam zebry, w naturze i te słodkie, na talerzu 🙂 Mam nadzieję, że rzeczywiście jest wilgotne? Jeżeli tak, spróbuję upiec 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lat temu

Nie pamiętałam tego przepisu , ale teraz już wiem :-))
Dziękuję Ci bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lat temu

Na pewno smaczne. Ładnie wyszło;)

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
5 lat temu

Kiedyś spróbuję

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
5 lat temu

5 stars
Lubię! Jest to mega szybki przepis, zawsze wychodzi i do tego bardzo smakuje! Polecam bardzo!♥️

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lat temu

Znam to ciasto, często go piekę, zawsze ma u nas powodzenie.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

5 stars
Właśnie niedawno rozmawialiśmy o tym, jak zrobić taką zebrę 😀

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
5 lat temu

5 stars
Dla mnie to był absolutny hit, zawsze! I jeszcze byłam podjarana tym, że w cieście jest oranżada! Smak w sumie jakby się tak zastanowic to taki sobie, haha, ale sentyment zostanie na zawsze i właśnie nie wiem czy nie zrobię w weekend 🙂 do kawy bardzo dobre ciasto 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Natalia

Dokładnie masz rację z tym smakiem, ale sentyment jest!

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lat temu

Ciasto, które pamiętam z dzieciństwa 😉

0
Odpowiedz
Anka z Zalotka.pl
Anka z Zalotka.pl
7 lat temu

Wyobraź sobie, że tego ciasta nie pamiętam z dzieciństwa – u mnie w domu królowało ucierane przez mamę oraz kruche, które robiła babcia. Zebrę świetnie robi moja teściowa, a ja szukałam właśnie czegoś do upieczenia na weekendowe pikniki w parku ze znajomymi. Biorę Twój przepis!

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lat temu

Ojej zebra tak mocno kojarzy mi się z babcią?

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz