Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Grill, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  12 czerwca, 2015

Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Wędrówki po kuchni
Piękna pogoda, coraz cieplejsze dni i budząca się do życia przyroda. To wszystko zachęca, by skorzystać z tej wspaniałej aury i więcej wypoczywać na świeżym powietrzu. Dodatkowym atutem jest to, że ten czas możemy wypełnić grillowaniem i biesiadowaniem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. U nas w Irlandii z pogodą bywa różnie, więc staramy się wykorzystywać każdy moment na grillowanie. Na naszym grillu królują mięsa i szaszłyki, odpowiednio dzień wcześniej zamarynowane. Nie brakuje też warzyw: bakłażanów, cukinii czy pieczarek - zgrillowane świetnie pasują do mięs. Różnorodne dodatki takie jak sosy, dipy czy sałatki są wszechobecne na wspólnym biesiadowaniu. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest ta prosta i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Przygotowanie30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes *
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 g ogórków kwaszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 duży pęczek koperku

Sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki.
  • Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.

Sos

  • Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.

Odnośniki

  • * można użyć malutkich, młodych ziemniaków

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania bezmięsne
  • Grill
  • Sałatki

Nawigacja wpisu

Toskańska zapiekanka z cukinią
Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym
Grill, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  20 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 60

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

5 stars
Paulina jest wielką miłośniczką ziemniaków, więc na pewno skorzystamy z przepisu.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lata temu

Teraz szczególnie mam fazę na koperek i natkę pietruszki 😀 Jadłabym z przyjemnością taką sałatkę, bo wszystkie składniki bardzo lubię 😉

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lata temu

Takie połączenie to ja lubię 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Z chęcią skuszę się na taką ziemniaczaną propozycję, powinna mi zasmakować.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

No wreszcie nie tort 😀
Jako fanka sałatek zabieram przepis ze sobą.
Jadłam wiele tego typu sałatek, ale Twojego autorstwa jeszcze nie.
Sos do niej genialny.
Mówiłam Ci,że robisz super zdjęcia potraw.
Ta sałatka chce wyjść z komputera do mnie i mówi:zjedz mnie,zjedz mnie 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

No nie samymi tortami człowiek żyje 🙂 To jedna z naszych ulubionych sałatek do grilla, więc bardzo polecam 🙂

1
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Sałatka jak najbardziej zostanie przygotowana i poddana szybkiej konsumpcji. 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
4 lata temu

Sałatka wygląda ciekawie i apetycznie. Nie wiem tylko jakby smakowała bez groszku, bo tato nie lubi za bardzo. Za to grochówkę uwielbia 😀

0
Odpowiedz
Gosia blondynki
Gosia blondynki
5 lata temu

wygląda pysznie lubi sałatki takiej jeszcze nie robiłam.

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
5 lata temu

Bardzo dobre połączenie składników – to co lubię:)

0
Odpowiedz
Tony
Tony
5 lata temu

Obawiam się że może nie starczyć dla 6 osób, bo ja wszystko zjem ?

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

My jako miłośniczki pomidorów jeszcze byśmy go tutaj dodały 😀 😀 😀 Sałatka super pycha 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Można i z pomidorem, jak kto lubi 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

A można groszek z puszki czy to zmieni smak?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Moim zdaniem groszek z puszki ma zupełnie inny smak, kolor i raczej wiosną nie pachnie 🙂

0
Odpowiedz
Zuzanna
Zuzanna
5 lata temu

Danie niezwykle proste, a wydaje mi się że może smakować nieziemsko 🙂 Chętnie skorzystam z przepisu i wypróbuję.

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
5 lata temu

Wygladala pysznie muszę wypróbować. Młode ziemniaczki w takiej waryjacji intrygują.

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
5 lata temu

Lubię takie wiosenne sałatki. Często wpadam do rodziców na wielką działkę, gdzie można połowę składników zdobyć prosto z „krzaka”. Pycha!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kamil

Takie prosto z krzaka najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Sałatka na grilla jak znalazł 🙂 U mnie w wersji bez zielonego groszku, bo mąż nie lubi, ale bez niego też powinna być smaczna 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Zawsze można zastąpić fasolką lub bobem 🙂

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lata temu

A ja w sobotę kombinowałam jaka sałatkę zrobić do grilla, szkoda że wcześniej nie natknęłam się na taki przepis.

0
Odpowiedz
Weronika
Weronika
7 lata temu

Mmm pycha na pewno spróbuje

0
Odpowiedz
Jud
Jud
7 lata temu

Takie proste sałatki na zielono zawsze są pyszne 🙂 Zjadłabym nawet i bez sosu 🙂

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
7 lata temu

Ale swietny i prosty przepis ? chetnie poznam sie z nim blizej ?

0
Odpowiedz
Daria z Polka surfuje
Daria z Polka surfuje
7 lata temu

Wygląda apetycznie, choć o u mnie odpada – za dużo tego groszku 😀

0
Odpowiedz
Inga
Inga
7 lata temu

Niestety jestem jedynie miłośniczką groszku z krzaczka i do buzi, w żadnym innym wypadku nie ruszę ;D

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lata temu

Idealna na majówkowego grilla do kiełbachy 😉

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
7 lata temu

Kolejny, przepyszny przepis! Ale od Ciebie można czerpać inspiracji!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Pysznie zabrzmiała, lubię takie sałatki i pewnie zagości na moim stole 🙂

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
7 lata temu

Majówkowa sałatka 😀 Wygląda apetycznie 😉

0
Odpowiedz
Alicja Duchiewicz
Alicja Duchiewicz
7 lata temu

Jestem wegetarianką i strasznie mnie cieszy każda idea sałatek bezmięsnych. Ta zawiera wszelkie składniki które lubię, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Gosia Blue
Gosia Blue
7 lata temu

Wyglada pysznie i prosto musimy przygotować

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
5 lata temu
Odpowiedź do  Gosia Blue

Taka sałatka to idealna opcja na wiosnę i lato – zwłaszcza, ze sezon grillowy wlasnie się rozkręca 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
7 lata temu

Lubię wszelkie sałatki! Z przyjemnością wypróbuję i Twój przepis! 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz