Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni, W kuchni  /  16 grudnia, 2022

Ziemniaki – ich właściwości oraz zastosowanie

Materiał zewnętrzny

Ziemniak króluje na polskich stołach w porównaniu do innych warzyw i jest popularny na całym świecie. To zdrowe warzywo zawiera wiele wartości odżywczych oraz liczne składniki mineralne.

Dlaczego w polskiej kuchni królują ziemniaki?

W Polsce uprawa ziemniaków zaczęła się w 1683 r., kiedy król Jan III Sobieski przywiózł bulwy dla Marysieńki. Początkowo służyły jako ozdoba, później z ziemniaków przygotowywano leki. Koniec XVIII w. stał się przełomem, bo warzywa trafiły do kuchni. W XIX w. kartofle były już spożywane w większości domów, ale i stosowane w przemyśle. Dziś stanowią podstawę obiadu, niemal w każdej polskiej rodziny Różne przepisy znajdziesz na stronie https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/jak-szybko-ugotowac-ziemniaki/. Powstają z nich rozmaite dania, ponieważ nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Podawane są z koperkiem, masłem i oczywiście z mięsem lub z rybami. Mogą być gotowane w wodzie i na parze, a także pieczone lub smażone i nadają się do duszenia.

Z ziemniaków można robić frytki i placki ziemniaczane, jak też kluski śląskie, kopytka, purée, pyzy czy knedle z owocami, które szczególnie uwielbiają dzieci. Są znakomitym dodatkiem do zup, sałatek lub zapiekanek, którymi zajadają się bardzo często wszyscy domownicy. Ziemniaki występują w wielu gatunkach, dlatego trzeba wybierać odpowiednie odmiany. Skrobia zawarta w ziemniaku przekłada się na jego właściwości, wyróżnia się odmiany np. sałatkowe. Uprawiane są w Polsce, ale też w Stanach Zjednoczonych i w krajach Ameryki Południowej, skąd się je do nas importuje.

Jak przygotować ziemniaki pieczone?

Ziemniaki pieczone na ognisku są znane wszystkim, którzy w czasach młodzieńczych jeździli na kolonie i obozy. Zwolennicy kartofli w mundurkach na patykach jeżdżą na pikniki, ponieważ mogą doskonale spędzać czas, rozkoszując się w zapiekanych ziemniakach, o wyjątkowym smaku. Bulwy można opiekać również na grillu lub też w piekarniku. Ziemniaki w mundurkach mają wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przygotowywać je do obiadu, zapiekając, bo są doskonałe. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy je obrać ze skórki, pokroić w plastry, doprawić i wstawić do piekarnika. Można je włożyć na blachę po ugotowaniu, ale nie mogą być zbyt miękkie. Wtedy pieczenie trwa krócej, a smakują doskonale, bo są rumiane i mają swój wyjątkowy aromat.

Jakie składniki odżywcze zawierają ziemniaki?

Właściwości roślin odkryli polscy aptekarze, którzy w 1569 r. zaczęli je uprawiać i przygotowywać mikstury na różne dolegliwości. Dziś konsumenci wiedzą, jakie są wartości odżywcze ziemniaków, dlatego je doceniają. Kartofle są dobrym źródłem wartościowych mikroelementów, takich jak błonnik. Zawierają wiele witamin: A, C i grupy B: B1, B2, B3, B6, D, K, E, PP oraz minerały: potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, miedź, mangan, cynk. Są bogatym źródłem błonnika i skrobi. Wartości odżywcze ziemniaków, zawarte w miąższu, sprawiają, że stosowane są przy problemach pokarmowych są zalecane przez lekarzy i dietetyków. Spożywanie ziemniaków pomaga w wielu dolegliwościach. Regulują pracę żołądka i jelit, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok, usuwają zalegającą wodę z organizmu, leczą infekcje, kaszel, ból gardła i krzyża, zapalenie powiek, migrenę, obolałe stopy. Wywar z ugotowanych kartofli doskonale działa na wrzody, zgagę, nadkwasotę, kamienie nerkowe i chorą wątrobę.

Dlaczego stosować ziemniaki na skórę?

Stosowanie ziemniaków leczniczo pozwala leczyć wiele chorób, ale też zastąpić kosmetyki. Okłady z ziemniaków pomagają na odparzenia, odmrożenia, zewnętrzne owrzodzenia, ukąszenia owadów, egzemę, odciski, opuchliznę. Leczą choroby skórne i wysypki. Maseczka z ugotowanych kartofli zmniejsza trądzik, liszaje, siniaki i świąd skóry. W surowych ziemniakach są substancje odżywcze, które mogą zastąpić nawet drogie kosmetyki. Warto je stosować, ponieważ są pod ręką, a także ze względu na niską cenę. Z ziemniaków można robić okłady na podkrążone oczy. Zmniejszają stany zapalne i likwidują cienie, ponieważ pobudzają krążenie. Jeden ziemniak przykładany codziennie do skóry usuwa przebarwienia i plamy na twarzy.

Dlaczego zalecana jest dieta ziemniaczana?

Jeden ziemniak, zależnie od odmiany, zawiera około 60 kcal, a 100 gramów to 80 kcal. Porcja obiadowa ziemniaków nie przekracza zazwyczaj wartości 200 kalorii. Nie jest więc prawdą, że są one przyczyną nadwagi. Można przytyć, ale z powodu dodawanych sosów i tłuszczu, na którym się wszystko smaży, gdy np. podajemy je z cebulą. Warto wyeliminować niezdrowe dodatki, by nie przybierać na wadze. W ciągu ostatnich lat dieta ziemniaczana zyskała dużą popularność. Przede wszystkim ze względu na oczyszczenie organizmu z wszelkich toksyn. Dzięki temu można być zdrowszym, a przy tym uregulować swoją wagę. Polecana jest także osobom mającym problemy z nerkami. Warzywa powinny być gotowane lub pieczone, ale nie smażone. Bulwy ziemniaków wystarczy umyć i włożyć do garnka z wodą. W skórce jest najwięcej wartości odżywczych. Zazwyczaj są obierane, więc dobrze jest gotować je na parze lub w małej ilości wody.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Karkówka pieczona po staropolsku
Miód i jego pro zdrowotne właściwości
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Wiola
Wiola
1 rok temu

Jak na mieszkankę polskiej pyrlandii uwielbiam ziemniaki, ale jestem zmuszona na ograniczone spożywanie ze względu na to, że ugotowane ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i dla mnie jest to niewskazane, nad czym bardzo ubolewam.

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lata temu

Ja uwielbiam ziemniaki i mogę je jeść pod każdą postacią. Każda potrawa z ziemniaków będzie dla mnie idealna.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Też kocham ziemniaki pod każdą postacią 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

Moja rodzina uwielbia ziemniaki, ale szczególnie te w mundurkach 🙂 sami uprawiamy ziemniaki więc mam też pewność że to zdrowe, ekologiczne warzywo.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Swoje ziemniaki jak i inne warzywa to skarb 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Nie wyobrażam sobie dań obiadowych bez ziemniaków, a bez wszelkich dodatków nie są one tuczące.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Zgadza się 😉

0
Odpowiedz
Marysia
Marysia
2 lata temu

Z ziemniaków tyle dobroci można wyczarować. Uwielbiam, pod każdą postacią

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia

Tak jak i ja 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lata temu

W skórce jest najwięcej wartości odżywczych, ale nie wygląda zbyt apetycznie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Tak, skórka jest wartościowa, ale mało apetyczna 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Uwielbiam ziemniaki, są pyszne a do tego wszechstronne jako dodatek czy danie Główne a nawet i deser ♡

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Dokładnie tak!

0
Odpowiedz
Kocim Pazurem
Kocim Pazurem
2 lata temu

Ziemniaki jem przynajmniej dwa razy w tygodniu. Lubię dania z ziemniakami.

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
2 lata temu

Uwielbiam ziemniaki i mogłabym jeść je codziennie w naprawdę różnych wersjach.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. K.

To wyjątkowy produkt i bardzo lubiany 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

Ja bardzo lubię jeść ziemniaki w naprawdę różnych wersjach.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lata temu

o proszę jak ja nie doceniałam ziemniaków (no może po za tymi pieczonymi). Wiedziałam że na nerki są dobre

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Tak, trzeba je docenić, bo są smaczne i wspaniałe 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lata temu

Lubię ziemniaki pod różną postacią, ale numerem 1 są te z ogniska!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

Oj tak! Tęsknię za tym smakiem, bo to smak mojego dzieciństwa

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

Ostatnio właśnie też jadłam ziemniaki w mundurkach. Doskonale komponują się z gzikiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

Tak, to bardzo dobre danie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Lubię ziemniaki pod każdą postacią. Chyba jednak teraz ziemniaki w polskiej kuchni nie królują…

0
Odpowiedz
kristinbb
kristinbb
2 lata temu

Lubię ziemniaki w różnej wersji, bo same gotowane są nudne…

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz