Ziemniak króluje na polskich stołach w porównaniu do innych warzyw i jest popularny na całym świecie. To zdrowe warzywo zawiera wiele wartości odżywczych oraz liczne składniki mineralne.
Dlaczego w polskiej kuchni królują ziemniaki?
W Polsce uprawa ziemniaków zaczęła się w 1683 r., kiedy król Jan III Sobieski przywiózł bulwy dla Marysieńki. Początkowo służyły jako ozdoba, później z ziemniaków przygotowywano leki. Koniec XVIII w. stał się przełomem, bo warzywa trafiły do kuchni. W XIX w. kartofle były już spożywane w większości domów, ale i stosowane w przemyśle. Dziś stanowią podstawę obiadu, niemal w każdej polskiej rodziny Różne przepisy znajdziesz na stronie https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/jak-szybko-ugotowac-ziemniaki/. Powstają z nich rozmaite dania, ponieważ nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Podawane są z koperkiem, masłem i oczywiście z mięsem lub z rybami. Mogą być gotowane w wodzie i na parze, a także pieczone lub smażone i nadają się do duszenia.
Z ziemniaków można robić frytki i placki ziemniaczane, jak też kluski śląskie, kopytka, purée, pyzy czy knedle z owocami, które szczególnie uwielbiają dzieci. Są znakomitym dodatkiem do zup, sałatek lub zapiekanek, którymi zajadają się bardzo często wszyscy domownicy. Ziemniaki występują w wielu gatunkach, dlatego trzeba wybierać odpowiednie odmiany. Skrobia zawarta w ziemniaku przekłada się na jego właściwości, wyróżnia się odmiany np. sałatkowe. Uprawiane są w Polsce, ale też w Stanach Zjednoczonych i w krajach Ameryki Południowej, skąd się je do nas importuje.
Jak przygotować ziemniaki pieczone?
Ziemniaki pieczone na ognisku są znane wszystkim, którzy w czasach młodzieńczych jeździli na kolonie i obozy. Zwolennicy kartofli w mundurkach na patykach jeżdżą na pikniki, ponieważ mogą doskonale spędzać czas, rozkoszując się w zapiekanych ziemniakach, o wyjątkowym smaku. Bulwy można opiekać również na grillu lub też w piekarniku. Ziemniaki w mundurkach mają wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przygotowywać je do obiadu, zapiekając, bo są doskonałe. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy je obrać ze skórki, pokroić w plastry, doprawić i wstawić do piekarnika. Można je włożyć na blachę po ugotowaniu, ale nie mogą być zbyt miękkie. Wtedy pieczenie trwa krócej, a smakują doskonale, bo są rumiane i mają swój wyjątkowy aromat.
Jakie składniki odżywcze zawierają ziemniaki?
Właściwości roślin odkryli polscy aptekarze, którzy w 1569 r. zaczęli je uprawiać i przygotowywać mikstury na różne dolegliwości. Dziś konsumenci wiedzą, jakie są wartości odżywcze ziemniaków, dlatego je doceniają. Kartofle są dobrym źródłem wartościowych mikroelementów, takich jak błonnik. Zawierają wiele witamin: A, C i grupy B: B1, B2, B3, B6, D, K, E, PP oraz minerały: potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, miedź, mangan, cynk. Są bogatym źródłem błonnika i skrobi. Wartości odżywcze ziemniaków, zawarte w miąższu, sprawiają, że stosowane są przy problemach pokarmowych są zalecane przez lekarzy i dietetyków. Spożywanie ziemniaków pomaga w wielu dolegliwościach. Regulują pracę żołądka i jelit, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok, usuwają zalegającą wodę z organizmu, leczą infekcje, kaszel, ból gardła i krzyża, zapalenie powiek, migrenę, obolałe stopy. Wywar z ugotowanych kartofli doskonale działa na wrzody, zgagę, nadkwasotę, kamienie nerkowe i chorą wątrobę.
Dlaczego stosować ziemniaki na skórę?
Stosowanie ziemniaków leczniczo pozwala leczyć wiele chorób, ale też zastąpić kosmetyki. Okłady z ziemniaków pomagają na odparzenia, odmrożenia, zewnętrzne owrzodzenia, ukąszenia owadów, egzemę, odciski, opuchliznę. Leczą choroby skórne i wysypki. Maseczka z ugotowanych kartofli zmniejsza trądzik, liszaje, siniaki i świąd skóry. W surowych ziemniakach są substancje odżywcze, które mogą zastąpić nawet drogie kosmetyki. Warto je stosować, ponieważ są pod ręką, a także ze względu na niską cenę. Z ziemniaków można robić okłady na podkrążone oczy. Zmniejszają stany zapalne i likwidują cienie, ponieważ pobudzają krążenie. Jeden ziemniak przykładany codziennie do skóry usuwa przebarwienia i plamy na twarzy.
Dlaczego zalecana jest dieta ziemniaczana?
Jeden ziemniak, zależnie od odmiany, zawiera około 60 kcal, a 100 gramów to 80 kcal. Porcja obiadowa ziemniaków nie przekracza zazwyczaj wartości 200 kalorii. Nie jest więc prawdą, że są one przyczyną nadwagi. Można przytyć, ale z powodu dodawanych sosów i tłuszczu, na którym się wszystko smaży, gdy np. podajemy je z cebulą. Warto wyeliminować niezdrowe dodatki, by nie przybierać na wadze. W ciągu ostatnich lat dieta ziemniaczana zyskała dużą popularność. Przede wszystkim ze względu na oczyszczenie organizmu z wszelkich toksyn. Dzięki temu można być zdrowszym, a przy tym uregulować swoją wagę. Polecana jest także osobom mającym problemy z nerkami. Warzywa powinny być gotowane lub pieczone, ale nie smażone. Bulwy ziemniaków wystarczy umyć i włożyć do garnka z wodą. W skórce jest najwięcej wartości odżywczych. Zazwyczaj są obierane, więc dobrze jest gotować je na parze lub w małej ilości wody.
Jak na mieszkankę polskiej pyrlandii uwielbiam ziemniaki, ale jestem zmuszona na ograniczone spożywanie ze względu na to, że ugotowane ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i dla mnie jest to niewskazane, nad czym bardzo ubolewam.
Ja uwielbiam ziemniaki i mogę je jeść pod każdą postacią. Każda potrawa z ziemniaków będzie dla mnie idealna.
Też kocham ziemniaki pod każdą postacią 🙂
Moja rodzina uwielbia ziemniaki, ale szczególnie te w mundurkach 🙂 sami uprawiamy ziemniaki więc mam też pewność że to zdrowe, ekologiczne warzywo.
Swoje ziemniaki jak i inne warzywa to skarb 🙂
Nie wyobrażam sobie dań obiadowych bez ziemniaków, a bez wszelkich dodatków nie są one tuczące.
Zgadza się 😉
Z ziemniaków tyle dobroci można wyczarować. Uwielbiam, pod każdą postacią
Tak jak i ja 🙂
W skórce jest najwięcej wartości odżywczych, ale nie wygląda zbyt apetycznie
Tak, skórka jest wartościowa, ale mało apetyczna 🙂
Uwielbiam ziemniaki, są pyszne a do tego wszechstronne jako dodatek czy danie Główne a nawet i deser ♡
Dokładnie tak!
Ziemniaki jem przynajmniej dwa razy w tygodniu. Lubię dania z ziemniakami.
Uwielbiam ziemniaki i mogłabym jeść je codziennie w naprawdę różnych wersjach.
To wyjątkowy produkt i bardzo lubiany 🙂
Ja bardzo lubię jeść ziemniaki w naprawdę różnych wersjach.
o proszę jak ja nie doceniałam ziemniaków (no może po za tymi pieczonymi). Wiedziałam że na nerki są dobre
Tak, trzeba je docenić, bo są smaczne i wspaniałe 🙂
Lubię ziemniaki pod różną postacią, ale numerem 1 są te z ogniska!
Oj tak! Tęsknię za tym smakiem, bo to smak mojego dzieciństwa
Ostatnio właśnie też jadłam ziemniaki w mundurkach. Doskonale komponują się z gzikiem.
Tak, to bardzo dobre danie 🙂
Lubię ziemniaki pod każdą postacią. Chyba jednak teraz ziemniaki w polskiej kuchni nie królują…
Lubię ziemniaki w różnej wersji, bo same gotowane są nudne…