Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Dziś zaskoczę Was świetnym dodatkiem, który pasuje do wielu dań. Prosty i nudny ziemniak w nowej odsłonie - z nutą mięty i pomarańczy. Świetnie komponuje się z drobiem i rybą.
Porcje: 2
Składniki
- 10 młodych ziemniaków
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mięty
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- kurkuma
- sól morska
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie myjemy pozostawiając skórkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy i ząbka czosnku.
- Do miękkiego masła dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną miętę i startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie rozcieramy.
- Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy ziemniak rozgniatamy drewnianą łyżką. Na środek każdego ziemniaka nakładamy masło, wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15-20 minut.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Zdrowa kuchnia sowy
Brzmi pychotnie <3