Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  18 grudnia, 2014

Zimowe gwiazdki

Wędrówki po kuchni
Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
Porcje: 80
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Uwagi dodatkowe

  • do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
  • kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
  • z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Green Morning

3.9 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasteczka

Nawigacja wpisu

Konfitura z czerwonej cebuli
Coleslaw

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

to będą z pewnością moje ciasteczka! ale bym jadła, Gosiu kradnę przepis <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

A kradnij 🙂

0
Odpowiedz
Marlena
Marlena
4 lata temu

Strasznie mi słodkie wyszły, i opadły strasznie:/

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Marlena

Nie spotkałam się z tym, aby ciasto kruche opadało, więc nie bardzo wiem o co chodzi

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

Wyglądają pysznie i do tego widzę że bardzo łatwo je przygotować czas spróbować

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
5 lata temu

Czuję się w pełni zainspirowana! Właśnie rozglądałam się za jakimś ciekawym przepisem na ciastka. W tym roku będą one zamiast pierników 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna Fit

Super 🙂

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
5 lata temu

Fajne, takie proste klasyczne ciasteczka. Ładnie by też wyglądały jako ozdoba na choince 🙂

0
Odpowiedz
Jaka matka takie dzieci
Jaka matka takie dzieci
5 lata temu

Wyglądają przepysznie dlatego zapisuję sobie przepis i razem z córką będziemy piekły gwiazdki😀

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 lata temu

czy one trochę zmiękną bo wyszły dość twarde..?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Aga

A czy nie za długo się piekły? Nie powinny być twarde. W przepisie jest napisane, że czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Można włożyć je do słoika lub puszki na ciastka.

0
Odpowiedz
Eff
Eff
6 lata temu

O wow! Przepis zapisuje i na pewno wykorzystam ❤️

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Ja bym dodała do cukru kardamonu 🙂

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
7 lata temu

Do tego ciasta nie dodaje sie jajek ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Alicja

Nie

0
Odpowiedz
Daria z Polka surfuje
Daria z Polka surfuje
7 lata temu

Muszę przetestować 🙂

0
Odpowiedz
kasiatu21
kasiatu21
7 lata temu

Super. Tylko czy ten cukier się nie topi, jeśli obtaczamy je ciepłe?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  kasiatu21

Jak widać nie 😉

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
7 lata temu

Bardzo fajne, i ładnie wyglądają 😀

0
Odpowiedz
Kwadrans dla Ciebie
Kwadrans dla Ciebie
7 lata temu

Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂 Jest prosty w wykonaniu, czyli coś dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Zielona Karuzela
Zielona Karuzela
8 lata temu

Uwielbiam takie ciasteczka 🙂 Są fajnym pomysłem na własnoręcznie wykonany prezent :

0
Odpowiedz
jogosfera
jogosfera
8 lata temu

Muszę zrobić na Święta!!! I bez jajek 😀

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz