Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas.
Porcje: 80
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Uwagi dodatkowe
- do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
- kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
- z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Green Morning
to będą z pewnością moje ciasteczka! ale bym jadła, Gosiu kradnę przepis <3
A kradnij 🙂
Strasznie mi słodkie wyszły, i opadły strasznie:/
Nie spotkałam się z tym, aby ciasto kruche opadało, więc nie bardzo wiem o co chodzi
Wyglądają pysznie i do tego widzę że bardzo łatwo je przygotować czas spróbować
Czuję się w pełni zainspirowana! Właśnie rozglądałam się za jakimś ciekawym przepisem na ciastka. W tym roku będą one zamiast pierników 😀
Super 🙂
Fajne, takie proste klasyczne ciasteczka. Ładnie by też wyglądały jako ozdoba na choince 🙂
Wyglądają przepysznie dlatego zapisuję sobie przepis i razem z córką będziemy piekły gwiazdki😀
czy one trochę zmiękną bo wyszły dość twarde..?
A czy nie za długo się piekły? Nie powinny być twarde. W przepisie jest napisane, że czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Można włożyć je do słoika lub puszki na ciastka.
O wow! Przepis zapisuje i na pewno wykorzystam ❤️
Ja bym dodała do cukru kardamonu 🙂
Do tego ciasta nie dodaje sie jajek ?
Nie
Muszę przetestować 🙂
Super. Tylko czy ten cukier się nie topi, jeśli obtaczamy je ciepłe?
Jak widać nie 😉
Bardzo fajne, i ładnie wyglądają 😀
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂 Jest prosty w wykonaniu, czyli coś dla mnie 🙂
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂 Są fajnym pomysłem na własnoręcznie wykonany prezent :
Muszę zrobić na Święta!!! I bez jajek 😀