Zrazy po prowansalsku

Zrazy po prowansalsku to propozycja na wykwintny, świąteczny bądź też niedzielny obiad. Tradycyjnie przyrządzam je z polędwicy wołowej, ale tym razem wykorzystałam piękny kawałek wieprzowiny. Danie zachwyciło gości nie tylko swym kolorowym wyglądem, ale również smakiem.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów surowego boczku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 12 małych pieczarek
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  • Każdy kawałek schabu rozbijamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
  • Na każdy kawałek mięsa układamy porcje farszu z cukinii, 3-4 paseczki papryki i ciasno zwijamy. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozprowadzamy i układamy roladki. W koło roladek układamy pomidorki, pieczarki pokrojone na połówki i gałązki tymianku. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.
    Buon appetito !

Uwagi dodatkowe

  • danie świetnie uzupełni delikatne wino weneckie Bardolino, na bazie odmiany Corvina.

2 komentarzy do “Zrazy po prowansalsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *