Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia polska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  5 grudnia, 2015

Zupa buraczkowa

Wędrówki po kuchni
Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 4 duże buraki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ½ pora
  • ¼ korzenia selera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.

Uwagi dodatkowe

  • bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
  • burak, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
  • jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
  • przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
  • barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Krem z dyni i batatów
Miodownik

Podobne wpisy

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Krupnik z kaszą kuskus
Dania z kaszą, Klasyczne, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Zupy  /  22 sierpnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Krupnik z kaszą kuskus

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
4 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Koralina
Koralina
3 lata temu

5 stars
moja starsza uwielbia buraki, więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Franiszyn Luciano
Kasia Franiszyn Luciano
4 lata temu

Poproszę o talerz takiej zupy w tej chwili ponieważ Odczuwam brak i ze wszystkich wybrałam właśnie tą mój organizm musi się ostro upominać wszystkiego widocznie musi mi brakować z tych składników. Jestem pod wrażeniem osób które gotuję zupę codziennie i to cenią najbardziej w nich że wiedzą jakim darem Zupa jest kropka oprócz tego że pożywna to uzupełnia w nas braki wody rozchodzi się powoli i jest szybciej trawiona składniki lepiej przyswajalne.

1
Odpowiedz
English 4 work Angielski biznesowy
English 4 work Angielski biznesowy
4 lata temu

hmmm … ciekawy przepis. Ja przygotowuję tą zupę w inny sposób, ale po przeczytaniu tego artykułu myślę, że warto przyrządzić tą zupę także według innego przepisu. Ciekawa jaka zupa mi wyjdzie?:)*

0
Odpowiedz
kasia
kasia
6 lata temu

Pychotka

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
4
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz