Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.
Porcje: 6
Składniki
- 3 litry bulionu warzywnego
- 4 duże buraki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- ½ pora
- ¼ korzenia selera
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duży pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
Uwagi dodatkowe
- bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
- burak, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
- jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
- przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
- barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
moja starsza uwielbia buraki, więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Poproszę o talerz takiej zupy w tej chwili ponieważ Odczuwam brak i ze wszystkich wybrałam właśnie tą mój organizm musi się ostro upominać wszystkiego widocznie musi mi brakować z tych składników. Jestem pod wrażeniem osób które gotuję zupę codziennie i to cenią najbardziej w nich że wiedzą jakim darem Zupa jest kropka oprócz tego że pożywna to uzupełnia w nas braki wody rozchodzi się powoli i jest szybciej trawiona składniki lepiej przyswajalne.
hmmm … ciekawy przepis. Ja przygotowuję tą zupę w inny sposób, ale po przeczytaniu tego artykułu myślę, że warto przyrządzić tą zupę także według innego przepisu. Ciekawa jaka zupa mi wyjdzie?:)*
Pychotka