Składniki
- 160 g włoskiej surowej szynki *
- 1½ litra bulionu drobiowego
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki chrzanu **
- 150 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka
- 2 łyżki szczypiorku
Przygotowanie
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem.
- Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy do garnka z bulionem. Całość doprawiamy otartym majerankiem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą.
- Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szczypiorek drobno kroimy. Na każdy talerz układamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić boczkiem
- ** użyłam chrzanu ze słoika
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kuchnia Lidla
U mnie w domu też nie było takiej tradyjjia, ale raz popełniłam na bloga.
Super zupka coś innego.
Marzy mi się korzeń chrzaniu ale w Anglii to praktycznie nie możliwe go dostać….
Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale uwielbiam chrzan, więc myślę, że mi posmakuje. Muszę wypróbować! Jedyna rzecz do zmiany w stronę wege, to bulion na warzywny 🙂