Jesień pachnie tak wspaniale! Pachnie grzybami ukrytymi pod złotym dywanem, utkanym z liści. Całe bogactwo leśnych przysmaków na wyciągnięcie ręki! Szlachetne prawdziwki, dorodne podgrzybki, niepozorne, ale jakże smaczne opieńki. Nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak teraz, jesienią. O tej porze roku jednym z obowiązkowych dań w naszym domu jest zupa grzybowa. Esencjonalna i aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Bajecznie prosta w przygotowaniu i jakże pyszna. Kwintesencja jesiennych smaków!
Porcje: 4
Składniki
- 600 g grzybów leśnych *
- 1½ 2 litra domowego bulionu **
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sok z cytryny
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- makaron kokardki
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyszczamy z wszelkich zabrudzeń. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można, opłukać je w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebule drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule i podsmażamy na średniej mocy palnika do momentu, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 1 minuty. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietaną i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Zupę podajemy z makaronem oraz natką pietruszki. Smacznego!
Odnośniki
- * podgrzybków lub borowików** świetnie się tu sprawdzi bulion warzywny, jaki mięsny
Uwagi dodatkowe
Pamiętajcie o tym, aby podczas grzybobrania do Waszych koszyków trafiały tylko te grzyby, które dobrze znacie i nie budzą żadnych wątpliwości. Nie niszczcie tych, których nie zbieracie – są pożywieniem dla dzikich zwierząt!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam zupę grzybową, przepis na pewno wypróbuję, bo grzybowa z makaronem to świetny pomysł
Narobiłaś mi strasznej ochoty na taką pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę 🙂
Apetyczna i aromatyczna. Na pewno smakuje wspaniale. Uwielbiam grzybową.
nie jestem zbytnio fanką zupy grzybowej ale twoja wyglada bardzo apetycznie
Dziękuję
Teraz już niw ma wymówki. Idę na grzyby i robię zupę ♡♡
Szukałam przepisu na grzybową że świeżych grzybów bo to tej pory robiłam z suszonych
No i jest 🙂
Mniam. Szybka a zarazem niesamowicie pyszna
U mnie w domu grzybową się podaje z utłuczonymi ziemniakami, ale ta wersja z makaronem wygląda obłędnie!
Wygląda pysznie, temat na czasie
Zupa grzybowa to smak mojego dziecinstwa, dziekuje za przepis, na pewno sprobuje.
Zupy grzybowej jeszcze nie robiłam w tym roku, dzięki za przepis bo akurat mam tegoroczne grzybki w spiżarni:)
Już czuję ten smak! Bardzo lubię zupę grzybową, świetnie syci i rozgrzewa
Oj tak, zgadzam się
Zupa to zawsze idealny posiłek w ciągu dnia i bardzo sycący.
Z przyjemnością skuszę się na tę odsłonę zupy grzybowej. Na pewno jest super.
Jaki prosty przepis. Koniecznie muszę spróbować ale najpierw czas kupić świeże grzyby.
Sezon grzybowy w pelni. A że mam grzybiarza w domu, to grzybów obecnie mam w nadmiarze. I często u mnie goszczą na stole. Zupę grzybową gotuję często aczkolwiek w nieco innej formie niz w przepisie.
Lubię jednak testować nowe przepisy, tak wiec postaram się na dniach przygotować zupę grzybową właśnie z tego przepisu 🙂
Szczególnie, ze wygląda bardzo apetycznie.
Dziękuję. Bardzo polecam mój przepis, a ja chętnie bym wypróbowała Twój przepis 🙂
Testowanie nowych przepisów jest super, bo można poznać jeszcze lepszy smak.
Narobiłaś mi smaka na grzybową zupę 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
Tak pysznej zupy grzybowej z całą pewnością sobie nie odmówię. Na pewno jest smaczna.
Bardzo nam smakowała 🙂
U nas grzybową zawsze je się z makaronem i bardzo lubię tę propozycję ❤
Całe stulecia nie jadłam zupy grzybowej! Może pora do niej wrócić? Tym bardziej, że proa roku mocno temu sprzyja! 🙂
Czas grzybów jest i na grzybową 🙂
Na zupę grzybową jestem chętna zawsze i wszędzie. Jest przepyszna.