Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Boże Narodzenie, Klasyczne, Kuchnia polska, Okazje, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  9 września, 2022

Zupa grzybowa z makaronem

Wędrówki po kuchni
Jesień pachnie tak wspaniale! Pachnie grzybami ukrytymi pod złotym dywanem, utkanym z liści. Całe bogactwo leśnych przysmaków na wyciągnięcie ręki! Szlachetne prawdziwki, dorodne podgrzybki, niepozorne, ale jakże smaczne opieńki. Nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak teraz, jesienią. O tej porze roku jednym z obowiązkowych dań w naszym domu jest zupa grzybowa. Esencjonalna i aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Bajecznie prosta w przygotowaniu i jakże pyszna. Kwintesencja jesiennych smaków!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 600 g grzybów leśnych *
  • 1½ 2 litra domowego bulionu **
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sok z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • makaron kokardki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy z wszelkich zabrudzeń. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można, opłukać je w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebule drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule i podsmażamy na średniej mocy palnika do momentu, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 1 minuty. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietaną i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Zupę podajemy z makaronem oraz natką pietruszki.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * podgrzybków lub borowików
    ** świetnie się tu sprawdzi bulion warzywny, jaki mięsny

Uwagi dodatkowe

Pamiętajcie o tym, aby podczas grzybobrania do Waszych koszyków trafiały tylko te grzyby, które dobrze znacie i nie budzą żadnych wątpliwości. Nie niszczcie tych, których nie zbieracie – są pożywieniem dla dzikich zwierząt!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.4 7 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Grzyby

Nawigacja wpisu

Sałatka z grzybów leśnych po grecku
Nalewka jabłkowa

Podobne wpisy

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy
Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Pieczarki marynowane
Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 stycznia, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

Pieczarki marynowane

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
1 rok temu

Uwielbiam zupę grzybową, przepis na pewno wypróbuję, bo grzybowa z makaronem to świetny pomysł

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Narobiłaś mi strasznej ochoty na taką pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Apetyczna i aromatyczna. Na pewno smakuje wspaniale. Uwielbiam grzybową.

-1
Odpowiedz
skucinska art
skucinska art
2 lata temu

nie jestem zbytnio fanką zupy grzybowej ale twoja wyglada bardzo apetycznie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  skucinska art

Dziękuję

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Teraz już niw ma wymówki. Idę na grzyby i robię zupę ♡♡

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lata temu

Szukałam przepisu na grzybową że świeżych grzybów bo to tej pory robiłam z suszonych

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Edyta

No i jest 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Mniam. Szybka a zarazem niesamowicie pyszna

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

U mnie w domu grzybową się podaje z utłuczonymi ziemniakami, ale ta wersja z makaronem wygląda obłędnie!

0
Odpowiedz
Michał
Michał
2 lata temu

Wygląda pysznie, temat na czasie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Zupa grzybowa to smak mojego dziecinstwa, dziekuje za przepis, na pewno sprobuje.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Zupy grzybowej jeszcze nie robiłam w tym roku, dzięki za przepis bo akurat mam tegoroczne grzybki w spiżarni:)

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

Już czuję ten smak! Bardzo lubię zupę grzybową, świetnie syci i rozgrzewa

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

Oj tak, zgadzam się

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
2 lata temu

Zupa to zawsze idealny posiłek w ciągu dnia i bardzo sycący.

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
2 lata temu

Z przyjemnością skuszę się na tę odsłonę zupy grzybowej. Na pewno jest super.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lata temu

5 stars
Jaki prosty przepis. Koniecznie muszę spróbować ale najpierw czas kupić świeże grzyby.

0
Odpowiedz
Nina
Nina
2 lata temu

Sezon grzybowy w pelni. A że mam grzybiarza w domu, to grzybów obecnie mam w nadmiarze. I często u mnie goszczą na stole. Zupę grzybową gotuję często aczkolwiek w nieco innej formie niz w przepisie.

Lubię jednak testować nowe przepisy, tak wiec postaram się na dniach przygotować zupę grzybową właśnie z tego przepisu 🙂

Szczególnie, ze wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Nina

Dziękuję. Bardzo polecam mój przepis, a ja chętnie bym wypróbowała Twój przepis 🙂

1
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Testowanie nowych przepisów jest super, bo można poznać jeszcze lepszy smak.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lata temu

Narobiłaś mi smaka na grzybową zupę 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Tak pysznej zupy grzybowej z całą pewnością sobie nie odmówię. Na pewno jest smaczna.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Bardzo nam smakowała 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

U nas grzybową zawsze je się z makaronem i bardzo lubię tę propozycję ❤

0
Odpowiedz
Psyche in Soma
Psyche in Soma
2 lata temu

Całe stulecia nie jadłam zupy grzybowej! Może pora do niej wrócić? Tym bardziej, że proa roku mocno temu sprzyja! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Psyche in Soma

Czas grzybów jest i na grzybową 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

Na zupę grzybową jestem chętna zawsze i wszędzie. Jest przepyszna.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz