Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy, Zupy  /  17 czerwca, 2015

Zupa koperkowa

Wędrówki po kuchni

 

Są takie smaki, które od razu przenoszą nas do dzieciństwa, pachną latem i ogrodem. Dla mnie jedną z takich potraw jest właśnie zupa koperkowa. Prosta, domowa, pełna świeżości i tego charakterystycznego, lekko ziołowego aromatu, który wypełnia całą kuchnię. Idealna na wiosnę i lato, kiedy koperek jest najpiękniejszy, ale sprawdza się o każdej porze roku — bo przecież nic tak nie rozgrzewa jak talerz ciepłej, pachnącej zupy. No to co — łapcie przepis, wskakujcie do kuchni i dajcie się otulić koperkowym aromatem!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2½ litra bulionu warzywnego *
  • 150 g makaronu dischi volanti **
  • 1 duży pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.
  • Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.

Odnośniki

  • *w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
    **można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.6 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kryształek
Beszamel – Béchamel

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta
Aneta
5 lata temu

Wiosenna zupa ! Uwielbiam wszystko co ma koperek!!!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Jedna z moich ulubionych zup, smak dzieciństwa, babcina potrawa. Generalnie uwielbiam koperek, zatem i zupa bardzo mnie do siebie przekonuje. 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
5 lata temu

Lubię ogórkową o ile nie jest za kwaśna. Mama czasem przesadza i nie idzie jej przełknąć.
Twoja ogórkowa tak pięknie się prezentuje, że chętnie skorzystam z przepisu – może smak wyjdzie łagodniejszy.

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
6 lata temu

W wersji z makaronem – jeszcze nie jadłam. Czas spróbować:)

1
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
6 lata temu

Ten zapach świeżego koperku! Kochamy <3 Kwintesencja wiosny i lata 😀

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Jako antyfanka koperku, chyba podziękuję 😉

0
Odpowiedz
Marlena H
Marlena H
6 lata temu

Zupa koperkowa to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Jest pyszna! Swoją robię bardzo podobnie, tylko u mnie zamiast makaronu są ziemniaki. Z makaronem jeszcze jej nie przyrządzam ?

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Smaku koperku w takiej ilości to chyba bym nie dała rady 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
6 lata temu

Dawno nie robiłam, a wiesz, ze o tym makaronie nie słyszałam. Musze spróbować.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Danka

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
6 lata temu

Sos koperkowy jest moim ulubionym, myslę więc, że zupa też przypadłaby mi do gustu… 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Zaciekawił mnie ten makaron. Ciekawe czy dostane taki w Polsce

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Może uda się upolować 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Jak dla mnie to zupa dnia ?

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Uwielbiam zupę koperkowa, i masz rację, nigdy nie smakuje tak jak latek, kiedy można zerwać w ogrodzie świeży koperek 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

U nas ostatnio zupy rzadko się pojawiają, ale warto poznawać nowe przepisy 🙂 Koperkowej jeszcze nie robiliśmy.

0
Odpowiedz
swiat karinki
swiat karinki
6 lata temu

Kocham jeść zupy ale gotowanie ich mnie męczy niemiłosiernie

0
Odpowiedz
Tony
Tony
6 lata temu

Lekka, szybka i mam nadzieję syta ? Heh

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
7 lata temu

Mniam, idealna na tą porę roku .

0
Odpowiedz
Mada
Mada
7 lata temu

Zupa koperkowa wspomnienie dzieciństwa

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Jakby byla bez koperku to moje dzieciaki by uwielbialy 😛 😛

0
Odpowiedz
Kaja
Kaja
7 lata temu

Idealna na tę porę roku! 🙂 Mniam!

0
Odpowiedz
Aleksandra Bohojło / Esencja
Aleksandra Bohojło / Esencja
7 lata temu

Zupa koperkowa kojarzy mi się z dzieciństwem i pewnie dlatego uwielbiam zapach koperku. Już wkrótce nasze kuchnie wypełnią zapachy świeżych ziół <3

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
7 lata temu

Bardzo apetyczna i wiosenna propozycja. Od samego patrzenia nabieram energii, wypróbuję w weekend.

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska
Małgorzata Kijowska
7 lata temu

Najpyszniejsze jedzenie to takie, które kojarzy się z czymś dobrym 🙂
Twoja zupa jest niezwykle kusząca. Wręcz czuję ten zapach koperku 🙂

0
Odpowiedz
Andzia
Andzia
7 lata temu

Uwielbiam Twoje przepisy i bloga;)

0
Odpowiedz
Aleksandra Sajecka
Aleksandra Sajecka
7 lata temu

Zupa koperkowa mi kojarzy się z moją babcią od strony taty. W dzieciństwie zawsze jej unikałam, a dzisiaj zjadam aż uszy mi się trzęsą. Myślę, że ciężko byłoby odwzorować jej smak, ale chętnie wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Bardzo lubie koper i podobna zupke robie ale dodaje pieczarki 🙂 To chyba juz pieczarkowa jest hahaha.

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
7 lata temu

Jak byłam dzieckiem to jej nie znosiłam 😉 teraz uwielbiam!

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
8 lata temu

Przyznam, że zupy koperkowej nigdy nie jadłam, a może jadłam, ale inaczej się u mnie nazywała, chyba była to tzw. „śmieciówka” pełna warzyw, doprawiona dużą ilością kopru… smak rodzinnego domu 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz