• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy  /  17 czerwca, 2015

Zupa koperkowa

Wędrówki po kuchni
Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżenie serca. Są takie smaki, które są mi słodsze niczym miód. Są też zapachy… Przenosząc się w czasie, czuję zapach drożdżowego ciasta. Przez otwarte okno wpada ciepły, lekki podmuch wiatru zmieszany z zapachem kwiatów z ogrodu. Na kuchni gotował się kompot, taki prawdziwy mamusiny kompot z owoców z naszego ogrodu. Obok pokaźny garnek z zupą koperkową i wiecznie krzątająca się po kuchni mama w fartuszku - czasem miałam wrażenie, że ona nigdy z niej nie wychodzi. To są olfaktoryczne wspomnienia mojego dzieciństwa i zupa koperkowa, która jest jednym z tych wspomnień. Można ją przygotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje, teraz gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2½ litra bulionu warzywnego *
  • 150 g makaronu dischi volanti **
  • 1 duży pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.
  • Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.

Odnośniki

  • *w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
    **można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kryształek
Beszamel – Béchamel

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
2 lat temu

Wiosenna zupa ! Uwielbiam wszystko co ma koperek!!!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu

Jedna z moich ulubionych zup, smak dzieciństwa, babcina potrawa. Generalnie uwielbiam koperek, zatem i zupa bardzo mnie do siebie przekonuje. 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
2 lat temu

Lubię ogórkową o ile nie jest za kwaśna. Mama czasem przesadza i nie idzie jej przełknąć.
Twoja ogórkowa tak pięknie się prezentuje, że chętnie skorzystam z przepisu – może smak wyjdzie łagodniejszy.

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
3 lat temu

W wersji z makaronem – jeszcze nie jadłam. Czas spróbować:)

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Ten zapach świeżego koperku! Kochamy <3 Kwintesencja wiosny i lata 😀

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lat temu

Jako antyfanka koperku, chyba podziękuję 😉

0
Odpowiedz
Marlena H
Marlena H
3 lat temu

Zupa koperkowa to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Jest pyszna! Swoją robię bardzo podobnie, tylko u mnie zamiast makaronu są ziemniaki. Z makaronem jeszcze jej nie przyrządzam ?

0
Odpowiedz
Bea
Bea
3 lat temu

Smaku koperku w takiej ilości to chyba bym nie dała rady 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
3 lat temu

Dawno nie robiłam, a wiesz, ze o tym makaronie nie słyszałam. Musze spróbować.

1
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Danka

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
3 lat temu

Sos koperkowy jest moim ulubionym, myslę więc, że zupa też przypadłaby mi do gustu… 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Zaciekawił mnie ten makaron. Ciekawe czy dostane taki w Polsce

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kasia

Może uda się upolować 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
3 lat temu

Jak dla mnie to zupa dnia ?

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Uwielbiam zupę koperkowa, i masz rację, nigdy nie smakuje tak jak latek, kiedy można zerwać w ogrodzie świeży koperek 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

U nas ostatnio zupy rzadko się pojawiają, ale warto poznawać nowe przepisy 🙂 Koperkowej jeszcze nie robiliśmy.

0
Odpowiedz
swiat karinki
swiat karinki
3 lat temu

Kocham jeść zupy ale gotowanie ich mnie męczy niemiłosiernie

0
Odpowiedz
Tony
Tony
3 lat temu

Lekka, szybka i mam nadzieję syta ? Heh

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

Mniam, idealna na tą porę roku .

0
Odpowiedz
Mada
Mada
4 lat temu

Zupa koperkowa wspomnienie dzieciństwa

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lat temu

Jakby byla bez koperku to moje dzieciaki by uwielbialy 😛 😛

0
Odpowiedz
Kaja
Kaja
4 lat temu

Idealna na tę porę roku! 🙂 Mniam!

0
Odpowiedz
Aleksandra Bohojło / Esencja
Aleksandra Bohojło / Esencja
4 lat temu

Zupa koperkowa kojarzy mi się z dzieciństwem i pewnie dlatego uwielbiam zapach koperku. Już wkrótce nasze kuchnie wypełnią zapachy świeżych ziół <3

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lat temu

Bardzo apetyczna i wiosenna propozycja. Od samego patrzenia nabieram energii, wypróbuję w weekend.

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska
Małgorzata Kijowska
4 lat temu

Najpyszniejsze jedzenie to takie, które kojarzy się z czymś dobrym 🙂
Twoja zupa jest niezwykle kusząca. Wręcz czuję ten zapach koperku 🙂

0
Odpowiedz
Andzia
Andzia
5 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy i bloga;)

0
Odpowiedz
Aleksandra Sajecka
Aleksandra Sajecka
5 lat temu

Zupa koperkowa mi kojarzy się z moją babcią od strony taty. W dzieciństwie zawsze jej unikałam, a dzisiaj zjadam aż uszy mi się trzęsą. Myślę, że ciężko byłoby odwzorować jej smak, ale chętnie wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
5 lat temu

Bardzo lubie koper i podobna zupke robie ale dodaje pieczarki 🙂 To chyba juz pieczarkowa jest hahaha.

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
5 lat temu

Jak byłam dzieckiem to jej nie znosiłam 😉 teraz uwielbiam!

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
6 lat temu

Przyznam, że zupy koperkowej nigdy nie jadłam, a może jadłam, ale inaczej się u mnie nazywała, chyba była to tzw. „śmieciówka” pełna warzyw, doprawiona dużą ilością kopru… smak rodzinnego domu 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz