Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015

Zupa lasagne

Wędrówki po kuchni
Zabieram Was do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Lazania jest jedną z symbolicznych potraw włoskiej kuchni, znana i przez wielu lubiana. Dziś trochę w innej odsłonie, w prostszej i szybszej wersji bez zapiekania. Zapraszam Was na sycącą i pyszną zupę, pachnącą włoską bazylią i parmezanem.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 150 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
  • Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * można zastąpić makaronem lasagne
    ** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową
Botwinka

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Befsztyk tatarski

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Spaghetti alla Puttanesca

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Zupy w takim wydaniu cieszą się u nas w rodzince sporym wzięciem. 🙂

0
Odpowiedz
kinga
kinga
4 lata temu

świetny przepis. Na pewno skorzystam. uwielbiam lasagne więc mam nadzieję, że i ta zupa będzie miłą odmianą 🙂 chyba ją zrobię jutro na obiad 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  kinga

Polecam, jest pyszną i sycąca 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Zupa lazaniowa…Ciekawy temat, bo nigdy się z nią nie spotkałąm we Włoszech. A lasagne z Bolonii się wywodzi. Ale spróbowałabym z ciekawości.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

To raczej taka wariacja na temat lasagne 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lata temu

Lubię zupy w tym klimacie 🙂
Ja polecam podobną- meksykańską albo gołąbkową 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Szczygieł

Znam obie 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
nie słyszałam nigdy o takiej formie podania tego dania, ale bardzo lubię, więc chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Barbara Elżbieta
Barbara Elżbieta
4 lata temu

Wygląda naprawdę apetycznie. Przy najbliższej okazji muszę wyprobowac.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Ta zupa musi być bardzo smaczna. Chętnie skorzystam z tego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Pysznie, lubię takie zupy z dodatkiem makaronu,
wszystkie składniki mi pasują…
Kojarzy mi się z latem 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Narobiłaś mi smaka Gosiu❤️ ugotuję taką zupkę 😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Koniecznie. Daj znać jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
5 lata temu

Czy bez papryki może być? My mało jesteśmy ostro-lubni. 🙂 Lubimy dużo przypraw ale papryczki to tak w delikatnym umiarze używamy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Edi i Marco

Oczywiście, ilość też można dopasować do siebie 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lata temu

Lasagne uwielbiam, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłam

0
Odpowiedz
Ami-chan
Ami-chan
6 lata temu

Nie jadłam takiej zupki. Ciekawa jestem smaku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ami-chan

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
6 lata temu

Aż się zrobiłam głodna 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

wow, jaki świetny pomysł! chętnie sprawdzę jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Marta K
Marta K
6 lata temu

Zapisuje przepis, bo wygląda super 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marta K

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

W formie zapiekanki znam to danie, Ale zupa to nowość.

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
6 lata temu

Jak ja kocham Twoją stronę…. Zawsze znajdę tu coś ciekawego o czym nie miałem pojęcia 🙂 Mam nadzieję, że będę miał okazję kiedyś skosztować takiej zupy 🙂
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Gerard Chędożycki

Dziękuję i zachęcam do spróbowania, na prawdę warto 🙂

0
Odpowiedz
GOSIA
GOSIA
6 lata temu

O wyglada apetycznie wiwat Italia

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Prawdziwa wloska lasagne uwielbiam, wiec ta zupa mnie baaaaardzo kusi!

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Kuchnia włoska bardzo nam sprzyja:)

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
7 lata temu

Takiej zupy to jeszcze nie jadłam… Ale z chęcią spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Lubię makarony wszelkie i pomidory też, moje ulubione, ale latem.
I tyle pachnących ziół…
Ta propozycja jest dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
kaja
kaja
7 lata temu

Lasagna u nas na pierwszym miejscu ulubionych dań… ale podstawą dla moich dzieci jest w niej gałka muszkatołowa z beszamelu… tego w tej zupie brakuje by u nas w domu nazwać ją lasagniową. Nie zmienia to faktu, że zrobimy jako bolońską 🙂

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
7 lata temu

smakowicie ona wyglada!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 lata temu

Świetny przepis, zdjęcie sprawia, że jestem jeszcze bardziej głodna mimo że podwieczorek właśnie jadłam 😉

0
Odpowiedz
Zew Przygody
Zew Przygody
8 lata temu

Wydaje się smaczne i proste:) A kto nie kocha włoskiej kuchni? Wypróbuję z chęcią 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lata temu

i juz wiem co bedzie jutro na obiad 🙂

0
Odpowiedz
Magdalenna
Magdalenna
8 lata temu

Oj, wygląda wspaniale smakowicie! Z pewnością wykorzystam przepis 🙂

0
Odpowiedz
Anna Kot
Anna Kot
8 lata temu

Pychotka <3

0
Odpowiedz
Pieruńskie Maszkety
Pieruńskie Maszkety
8 lata temu

Swietny pomysł, takie połączenie na pewno by mi smakowało bo uwielbiam lasagne i uwielbiam zupy :]

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz