Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  16 sierpnia, 2014

Zupa meksykańska

Wędrówki po kuchni
Za oknem jesień. Ostatnie tak ciepłe promienie słońca wpadają do domu spomiędzy złocących się liści drzew. Mgliste poranki i siąpiące deszczem popołudnia sprawiają, że mamy większą ochotę na ciepłe, rozgrzewające i sycące dania. Miska gorącej zupy meksykańskiej z pewnością idealnie sprawdzi się w ten chłodny, jesienny czas. Jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się również na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim stroganowa czy chili con carne. Polecam Wam gorąco!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego *
  • 1 litr bulionu wołowego około
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona chili
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Dodatkowo

  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • garść nachosów
  • 2 łyżki sera żółtego

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
  • Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam wołowiny 20% tłuszczu

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zupę lasagne

Adapted from Jem co umiem

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia meksykańska
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Wątróbka w sosie słodko-ostrym
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 59

Befsztyk tatarski

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Lubię takie sycące i ostre zupy na jesienną pluchę.

0
Odpowiedz
Marusitestowanie
Marusitestowanie
6 lata temu

Na jesień i zimę taka zupka jest jak znalazł. Tylko, że ja nie za specjalnie przepadam za potrawami pikantnymi, a ta zupka ze względu na chili z pewnością będzie miała odrobinę ostrości 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marusitestowanie

Trochę pikanterii ma, ale można sobie doprawić po swojemu 🙂

0
Odpowiedz
Rozmyślania Yasminelli
Rozmyślania Yasminelli
6 lata temu

Często robię bardzo podobną zupę lub gęstszą wersję, która z powodzeniem na daje się na sos do ryżu.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Już chętnie zjadłabym miseczkę. Uwielbiam takie smaki. Są idealne dopasowane do moich kubków smakowych.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Przyznam, że zupy w takiej wersji jeszcze nie jadłam :D.

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Taka zupa to totalnie mój smak, lubię takie mieszanki

0
Odpowiedz
Monika K
Monika K
6 lata temu

Robię podobną zupę, w Norwegii była popularna jako Taco suppe 🙂 Jedna z moich ulubionych! Wypróbuję chętnie twój przepis, tylko zamiast mięsa użyję sojowego granulatu i zamienię bulion na warzywny.

0
Odpowiedz
Latynosi Pod Lupą
Latynosi Pod Lupą
6 lata temu

Ale super! Idealne danie dla nas <3 mam nadzieję, że w weekend będziemy mieć okazję, żeby razem pogotować i wypróbować przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Latynosi Pod Lupą

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
6 lata temu

Bardzo podobnie robię zupę meksykańską 🙂 Jest idealna na przyjęcia czy spotkania z rodziną 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
6 lata temu

Taka wersja to dla porządnego chłopa!!! Osobiście lubię takie dania ale w lżejszej formie ? u Ciebie wygląda pysznie! ?

0
Odpowiedz
ews
ews
6 lata temu

Już miałam dać upust swoim emocjom związanym z tym przepisem (świetnym notabene) gdy zauważyłam napis pod przepisem – zupa lasagne… Koniecznie muszę go wypróbować! Lasagne kocham, mogłabym jeść do końca swoich dni! 😀

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu
Odpowiedź do  ews

Ja bym zjadła nachosy, a zupę zostawiła innym gościom 🙂 nie przepadam za pikantny jedzeniem, a jak w czymś wyczuje świeża paprykę to z automatu przestaje jeść. Nie umiem znieść tego smaku i zapachu.

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Lubię zaglądac do Twojej kuchni, bo zawsze czymś skusisz-)
Zupa wygląda obłędnie, bardzo dużo składników to i pewnie sycąca i pożywna.
Domowników można zapchac chyba na cały dzień-)
Nie znam meksykanskiej kuchni,więc wypróbuję.
Pozdrawiam-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

Jest pyszna i sycąca, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Pani Słowa
Pani Słowa
6 lata temu

Uwielbiam kuchnię meksykańską! Taką zupę jadłam jednak w wersji z piersią z kurczaka i ciecierzycą, ale ta też brzmi pysznie. Z pewnością wypróbuję!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Pani Słowa

Twoja wersja też brzmi smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
7 lata temu

Mimo, że kuchnia meksykańska nie należy do moich faworytów, chętnie spróbowałabym Twojej zupy! 😉

0
Odpowiedz
Agata
Agata
7 lata temu

Ojej, ale bogata ta zupa, aż tyle składników!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Często gości na naszym stole. Jest rozgrzewająca, idealna na zimę.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
8 lata temu

Byłam w Meksyku w podróży poślubnej i mam do tego kraju i kuchni ogromny sentyment. Przepis do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Emilia Versjada
Emilia Versjada
8 lata temu

Jeszcze nigdy nie jadlam takiej zupy ale wyglada tak samkowicie ze sprobuje zrobic ja na obiad! <3

Versjada

0
Odpowiedz
Jud
Jud
8 lata temu

Teraz trochę za ciepło, ale pewnie kiedyś wypróbuję 😉

0
Odpowiedz
Taste and Cook
Taste and Cook
8 lata temu

Uwielbiamy meksykańską kuchnię 🙂 super przepis!

0
Odpowiedz
SYLWIA
SYLWIA
8 lata temu

Gosiu super danie a ja kocham Meksyk i meksykańską kuchnię. Chyba wiem co będzie jutro na obiad 🙂 Bardzo fajny przepis.

0
Odpowiedz
Agata Pęksyk
Agata Pęksyk
8 lata temu

Uwielbiam zupę meksykańską. Ja robię troszkę inaczej i też smakuje obłędnie ? lubie ostre smaki. A twój przepis na pewno spróbuję zrobić

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz